Anas-Mohammed / Shutterstock

Anas-Mohammed / Shutterstock

Hamas-leden keren beweging de rug toe omdat leider zich uitspreekt over afbouwen fossiele subsidies

Er lijkt een tweedeling te ontstaan binnen de geledingen van Hamas. Nadat Hamas-leider Abu Ubaida op een pro-Palestina-evenement had gesproken over zijn wens om fossiele subsidies af te bouwen, werd zijn microfoon afgepakt door een man in een groen gewaad die het hier niet mee eens was.

Hierdoor lijkt er een lastige tweedeling te ontstaan binnen de beweging: is een Palestina-protest de juiste plek om aandacht te vragen voor klimaatvraagstukken?

Hamas-leider Ubaida verklaart in zijn toespraak: ‘Wij strijden voor rechtvaardigheid voor onze mensen die worden onderdrukt. Geen verzet tegen onderdrukking in een wereld waar de klimaatcrisis doorwoekert. De vlaggen van Extinction Rebellion horen simpelweg bij deze strijd.’

Aanhangers van Hamas die het niet eens zijn met deze claim, vragen zich af of dergelijke uitspraken wel verstandig zijn. Een van hen geeft aan: ‘Het afbouwen van fossiele subsidies is zo’n ingewikkelde kwestie, schaadt het onze beweging niet als we daarin partij kiezen? Iedereen zou zich druk moeten maken om deze zaak, niet alleen klimaatactivisten.’

Tussen deze twee uiteenliggende meningen zijn er ook stemmen binnen Hamas te horen die vragen om nuance: ‘Ik ben het enerzijds niet eens met wat overheden subsidiëren, maar ik ben anderzijds ook geen fan van bedrijven met een hoog fossiel energieverbruik.’

Een kritisch lid van de beweging drukt de partijtop nog maar eens op het hart: ‘We moeten onze boodschap niet laten verwateren met het redden van de aarde, het gaat om het uitroeien van de staat Israël.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *