Shutterstock / noamgalai

Shutterstock / noamgalai

Netanyahu: ‘Hamas heeft tunnels onder Israëlisch hooggerechtshof’

De regering-Netanyahu heeft gereageerd op het besluit van het Israëlische hooggerechtshof om een wetswijziging ongedaan te maken die de macht van de regering zou vergroten. In deze reactie stelt de regering dat er tunnels van Hamas onder het hooggerechtshof zitten.

“Het staat de rechterlijke macht natuurlijk vrij om zich uit te spreken tegen staatsrechthervorming, maar niet wanneer er tunnels van een terroristische organisatie onder die macht aanwezig zijn”, zegt de Israëlische premier Netanyahu. “De tunnels zijn op dronebeelden duidelijk te zien.”

Het tunnelcomplex onder de rechterlijke macht kan volgens het Israëlische leger worden gebruikt om materiaal in op te slaan en om mensen, wapens en zelfs voertuigen in te verplaatsen. Daarmee is het complex niet alleen een mogelijke schuilplaats en vluchtroute voor terroristen, maar ook een mogelijke haard voor nieuwe aanslagen door Hamas.

De wetswijziging in kwestie, door het Israëlische parlement al aangenomen, omvat een groot pakket met hervormingen van het staatsrecht. Zo zou het hooggerechtshof minder macht krijgen en zijn bevoegdheid verliezen om aangenomen wetten als ‘onredelijk’ te bestempelen en daarmee nietig te verklaren. Nu heeft het hof van precies die bevoegdheid gebruik gemaakt om de wijziging tegen te houden. Ze werd maandag met acht tegen zeven stemmen verworpen door de hoogste rechters in het land, voordat bekend werd dat de rechters zich pal boven tunnels van Hamas bevinden.

De wet was van begin af aan omstreden en leidde tot uitgebreide protesten, maar de inhoud ervan is volgens de Israëlische premier Netanyahu niet langer relevant. “Wat relevant is, zijn de tunnels. De voornaamste prioriteit is nu om de hoogste rechtbank van ons land bloot te leggen, zodat we bij de tunnels kunnen.”

De Speld presenteert het meest betrouwbare jaaroverzicht van 2023. Inclusief nooit eerder gepubliceerde artikelen, een voorwoord door Wopke Hoekstra, het beste van De Speld Sport en De Pin, een polarisatiespecial en een extreem polariserende middenpagina. Bestel ‘m hier!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *