Beeldbewerking: Casper Steenbergen

Deutsche Bank blij verrast met alle lieve beterschapswensen

Klanten sturen kaartjes en fruitmanden naar zieke bank

Deutsche Bank-topman John Cryan voelt zich enorm gesteund door alle lieve kaartjes, fruitmanden, knuffels en tekeningen die hij heeft ontvangen. “Ontzettend bedankt mensen”, liet hij met een grote Minions-ballon in zijn hand weten.

Het gaat al een tijdje niet goed met Deutsche Bank. “We hebben nog steeds last van de rommelhypotheken die we hebben verstrekt, en die miljardenboete doet nog erg veel pijn”, zegt Cryan terwijl hij een grote kaart laat zien waarop een belastingbetaler in koeienletters ‘Gute Besserung!’ heeft geschreven. “Maar hopelijk zijn we er snel weer bovenop.”

Veel van de 8 miljoen particuliere klanten hebben een fruitmand naar hun bank gestuurd. Onder hen Helmut Dassler (44) uit Freiburg. Hij verloor zijn baan in de vorige economische crisis en wordt jaren later sporadisch weer uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. “Wel goed voor jezelf zorgen hè?”, staat er op het kaartje, waarop een getekende mandarijn een duim opsteekt.

Knagend op een appel erkent topman Cryan dat Deutsche Bank al een tijdje kwakkelde met zijn kapitaalpositie. “Door de lage beurskoers waren we vatbaarder om aangestoken te worden door zieke speculanten en hedgefondsen”, legt hij uit. “Voortaan zullen we een gezonder beleid voeren, beloofd!”

Volgens financieel specialisten is de bank echter zieker dan Cryan wil toegeven: “De kans is groot dat Deutsche Bank het niet overleeft en dat de problemen uitzaaien naar de Europese economie. De enige remedie in dit stadium is een massaontslag en een financiële injectie van de staat.”

Bondskanselier Angela Merkel wil die injectie voorlopig niet geven. Ze heeft het management op zijn kop gegeven omdat het de gezondheid van de bank heeft verwaarloosd, maar toont zich met een pan verse kippensoep ook bezorgd. Ze geeft Cryan een kusje op zijn voorhoofd. “Al beter!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *