Shutterstock / ChiccoDodiFC

Shutterstock / ChiccoDodiFC

Andries kan na 6 jaar lang jankend Latijnse naamvallen stampen bijna de tekst op een tempel vertalen

Andries is met zijn amices op examenreis naar Rome. Volgens de gymnasiast zal deze reis bestaan uit een aangename mix van cultuur snuiven en comazuipen. Maar deze intellectueel hoopt ook zijn opgedane kennis toe te passen. ‘’Na zes jaar lang jankend Latijnse naamvallen stampen ben ik daar wel aan toe. Snotterend urenlang amica, amicae, amicae, amicam, amica in mijn hoofd herhalen. En altijd die stille hoop dat ik mijn inzichten over de dativus nog van pas zouden komen.

“Zien jullie die tekst daar mannen? Daar staat ‘M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT’. Even de koppen bij elkaar steken hoor. Hmmm Agrippa is nominativus denk ik. Maar verder kan ik hier geen kaas van maken. Het zal wel weer iets te maken hebben met dat Carthago verwoest moet worden. Kom op jongens, het terras op. Veni, vidi, bierie! Misschien komen we daar nog wel een leuke amica tegen, of is het dan amicam? Nouja boeien, Nunc est bibendum!’’'


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat een eikel, die Andries. Ten eerste al zijn naam. Dat is toch geen echte Latijnse naam. Adrianus zou al een stuk beter klinken.
Misschien dat Andries onze scholen had moeten bezoeken. De Forumschool staat voor vlekkeloos Latijn. Daarnaast beschikt de Forumschool over voortreffelijke Bangalijsten, zodat Andries helemaal niet op zoek hoeft naar Amicae.
De uil van van Minerva is aan Andries niet besteed.
Alea Jacta Est.

Reageer