Stedelijk Gymnasium heeft eigen straattaal met invloeden uit het Latijn

‘Homo homini lupus est, dat leer je niet op het gymnasium. Dat leer je op straat.’

In de buurt van het Stedelijk Gymnasium in Arnhem is een nieuw soort straattaal ontstaan. In de gesprekken van buurtbewoners van de middelbare school zijn in duidelijk Latijnse invloeden te ontdekken. Mensen hebben het daar niet over geld, maar over pecunia. In plaats van bitches spreekt men hier van canis femina en in plaats van een telefoon of pokkie hebben ze het hier over tabulae.

“Kijk deze homo ludens!”, roept een gymnasiast naar zijn voetballende medescholieren. “Acta est kaolo fabula”, zegt de winnende partij. Scholier Gideon heeft verloren en schudt zijn hoofd. “Ad acta, ad acta…”

Wanneer een docent het schoolplein oploopt om aan Hiedewijn te vragen of hij Cannabis Sativa heeft gerookt, ontkent hij snel. “Stt.. Dolus bonus”, zegt Hiedewijn tegen ons. “Dura Lex, shi Sed Lex, toch.”

Het taaltje is ontstaan bij de Gymnasiumleerlingen, maar is inmiddels overgeslagen op de hele buurt. “Hé hospes, ik krijg nog pecunia van je, antiquorum”, zegt uitbater Abdil van de kebabzaak om de hoek tegen vaste gast Erwin. “Mater tua,” bromt Erwin. Verderop giechelen twee meisjes vanachter hun telefoon. “Check die picturae van deze moecha cunnus.” “Tsss, difficilia quae pulchra. Insanus.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *