‘Spreek elkaar aan op asociaal kalasjnikovgebruik’

Bewustwordingscampagne voor terroristisch gedrag

Het is een groeiende frustratie in de publieke ruimte: mensen die een terreuraanslag willen plegen met een kalasjnikov, terwijl omstanders daar last van hebben. Een bewustwordingscampagne moet ervoor zorgen dat mensen elkaar durven aan te spreken op terroristisch gedrag.

Volgens campagnemanager Hein Breedveld moeten reizigers moordzuchtig gedrag durven corrigeren: “Het is vervelend wanneer je net een spannend boek aan het lezen bent, en iemand vuurt twee magazijnen leeg in je coupé. Zoiets kan enorm afleiden. Veel mensen durven daar niets van te zeggen, maar het is belangrijk dat we met elkaar afspreken wat we wel en niet vinden kunnen. Bijvoorbeeld met een kordaat: “Hela! Het is hier wel een stiltecoupé jongeman!” Op die manier haal je de angel uit de discussie.”

Vervelend gedrag in de trein, zoals het vermoorden van je medepassagiers, is voor veel forensen al jaren als een grote ergernis. Dat er nu een publiekscampagne komt, wordt dan ook positief ontvangen. Wim van Amerongen (53) reist elke dag met de trein van Driebergen naar Zeist. “Wanneer iemand een slachting aanricht, twijfel ik of ik er iets van moet zeggen. Meestal houd ik me stil in de hoop dat ‘ie er na een tijdje weer mee ophoudt.”

Er is ook kritiek. Sociaal psycholoog Tamara Kluit denkt dat de campagne weinig zal uithalen. ‘Hoe drukker de coupé, hoe minder mensen zich aangesproken voelen om verantwoordelijkheid te nemen. Dat heet het omstandereffect. Het is treurig, maar waar: wanneer iemand een kalasjnikov leeg schiet zijn de meeste mensen te laf om er iets van te zeggen. Het gevolg is rampzalig: hinder.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Volgens google translate maakt Mohammed je uit voor Kip Nugget.

Nog best mild eigenlijk , mocht dat kloppen….

gravatar

Nou ja, ik dacht dat het cijfer het aantal reacties betekende en wwilde deze lezen en heb daardoor op vote up gedrukt !! Dat is dus niet de bedoeling, Dit soort reacties vote ik liever down ..

gravatar

Ik lig erg in een deuk van jullie grapjes hoor. Ze zijn dan ook geniaal. Ik snap niet dat jullie geen stukjes schrijven voor deze website. Jullie hopen natuurlijk gevraagd te worden vandaar al die dolletjes van jullie. Ik amuseer me kostelijk .

gravatar

Bedankt voor het compliment hoor, maar kun je tenminste dan mijn reactie liken.

Ik hoop dat de UWV dat als sollicitatie-activiteit accepteert

gravatar

Kunt u ook gewoon antwoord geven op de vraag? Om uw mening vragen wij pas in de derde vragenronde. Als u de vraag noteert kunt u hem niet vergeten.

gravatar

Goed zo Jaap, dat lijkt er meer op, al moet je natuurlijk niet gaan overdrijven.
Voor geniale reacties is geen tijd tussen ons werk door, alleen plotse inspiratie en vrolijke oprispingen zijn dan mogelijk.
Het schrijven van stukjes laten we met plezier aan de redactie over. We willen echt niet dat zij ook bij het UWV moeten aansluiten.
Fijn om kennisgemaakt te hebben met uw lichtere kant en we hopen u en uw reacties hier in de toekomst met regelmaat aan te treffen.

gravatar

Je kan het ook van de positieve kant bekijken, koop aandelen van kalasjnikovs, door de populariteit zullen ze binnen de kortste keren zijn verdubbeld. Kom op mensen, we moeten terug naar de gouden eeuw mentaliteit.

Reageer
gravatar

Wat een discriminassie toch weer! Eerzame misdadigers hebben het al zo moeilijk! Ik kan nauwelijks meer rondkomen van afpersingen, overvallen en inbraken en nu dit stomme voorstel weer!

Ga zelf eens werken Wiemersma! Ik weet trouwens waar je woondt!

gravatar

Dat geldt alleen als je de fiets opgevouwen laat. Je mag hem niet onderweg uitklappen. (kun je levenslang voor krijgen geloof ik)

Zoiets zou dan ook voor de kalasjnikov moeten gelden.

gravatar

Lezend in een goed boek, is het schieten met de Kalasjnikov zeer storend. Nog storender zijn de rondslingerende hulzen.
Het moet voor de schutter toch een kleine moeite zijn, deze even op te rapen en in de prullenbak te deponeren.

Reageer
gravatar

Het traject van Ede naar Wageningen was ook een probleem.
Gelukkig zijn er nu hele leuke geluidsdempers te koop, zo komen we er samen uit.

Reageer
gravatar

Het traject van Gilze naar Rijen, ook zo’n drama… Het voorstel is om gratis oordopjes uit te delen, maar een definitief besluit laat nog op zich wachten.

gravatar

Op het traject van Hogezand naar Sappermeer hebben we dit eenvoudig opgelost door het spoor te verwijderen.

gravatar

Het bij zich dragen van kalansikovs dient aan banden te worden gelegd. Misschien moeten gewapende passagiers dan maar in een aparte wagon worden vervoerd.

Verder niks tegen deze gewapende helden, maar er moet wel enige orde worden geschept.

Messentrekkers moeten wellicht maar geen zitplaatsen meer krijgen.

Reageer
gravatar

De NS faalt hier gewoon in hun signalering. Leuk, zo’n sticker op de ruit met een [K] die je op de Kalashnikov-vrije ruimte biedt, maar zeker in het weekend als de onervaren extremist met de trein reist is gewoon te merken dat deze stickers over het hoofd worden gezien. Een groot “Kalashnikov-verboden” bord op ooghoogte als men zit zou denk ik al helpen.

Reageer
gravatar

In dit stukje lijkt het er eerst op dat het een algemeen probleem is, maar al snel blijkt het puur over de NS te gaan. Laat nou gewoon die treinen rijden, daar los je veel meer mee op.

Reageer
gravatar

Gewoon verbieden in de openbare ruimte, net als roken. Schieten doe je maar thuis. In kantoren en in de horeca kunnen eventueel als het echt moet best aparte schitruimtes worden ingericht.

Reageer
gravatar

jaja, grootvizier
en twee dagen per jaar wordt dan handhavend opgetreden, een keer in april en een keer in oktober, tussen tien en half elf. Zie je het voor je?

gravatar

Ik weet niet of dat werkt hoor, dan gaan kalasjnikovs de illegaliteit in. Nu kunnen ze nog gereguleerd worden.

gravatar

Tjongejonge.

Mensen zijn tegenwoordig niets meer gewend.
Een klein Kalsjnikovje en meteen mopperen ze over overlast.

Mij vader is met zijn toenmalige verloofde ooit eens een dagje wezen picknicken op een mooi plekje ergens bij de Utrechtse Heuvelrug. Tijdje geleden alweer, 1940 of zo. Het was mooi weer, ergens begin mei.

Kijk. Daar hebben ze wel wat overlast gehad.
Niets van aangetrokken, gewoon doorgepicknickt.

Bikkel, die ouwe van me.

Reageer
gravatar

Addendum of bovenstaand artikel:

“Net als dhr. van Amerongen stoor ik me enorm aan al het tumult op het traject Driebergen-Zeist. Tot voor kort wijtte ik dit aan overmatige vervoersbewijs controles en vluchtig instapgedrag na het fluitsignaal, maar dit kan met dit in het achterhoofd natuurlijk ook gewoon dhr. van Amerongen zelf zijn.”

Met dank aan Bertje van Moeren(geregistreerd inwoner van zowel Driebergen als Zeist) voor zijn persoonlijke bijdrage.

Reageer
gravatar

Ik mis de rol van de conducteur in dit artikel. Zij zouden mensen met kalasjnikovs bijvoorbeeld in een aparte coupé of op het toilet kunnen zetten.

Reageer
gravatar

Als de conducteur nu zelf ook eens een kalinsjikovje krijgt zal het geweld ongetwijfeld verminderen.

Het kan allemaal best wel opgelost worden. Neem anders geen passagiers meer mee met de trein, dan neemt het treinterrorisme misschien ook wel af.

gravatar

Vroeger hadden ze speciaal railcateraars in dienst om de kogels uit Kalasjnikovs op te vangen. Wanneer zie je tegenwoordig nog een railcateraar? Alleen als je hem niet nodig hebt!

Reageer
gravatar

ja, een reactie over een detail dat niemand interesseert…
je hebt helemaal geen trein tussen driebergen en zeist, het is namelijk station : driebergen zeist … 😛

oke, ga maar door met uw leven

Reageer
gravatar

Nee, J.A. van ‘t zelfde, ik ben geen Diederik, noch Roderik.
In het dagelijks leven heet ik gewoon Hans, maar dat moet wel geheim blijven dus niet doorvertellen a.u.b.

Ik groet u.