Robert Hoetink / Shutterstock

Robert Hoetink / Shutterstock

Provocatie? Omtzigt bezoekt Duits constitutioneel hof om druk op formatie op te voeren

Het leidde tot gefronste wenkbrauwen in politiek Den Haag: het bezoek dat Pieter Omtzigt vandaag bracht aan het constitutioneel hof in het Duitse Karlsruhe. Omtzigt wilde de medewerkers van het hof een hart onder de riem steken, maar voerde daarmee ook de druk op de formatie op.

“Ik had het niet gedaan als ik hem was”, zegt BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. “Het is natuurlijk een beetje goedkoop punten scoren, om te zeggen dat als het aan jou ligt je ook zo’n Bundesverfassungsgericht in wil stellen om daarmee straks wetten te kunnen toetsen aan de Grondwet. Ik zeg: laten we ons eerst richten op de verkenning.”

CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal vindt dat Omtzigt nog steeds in de campagnemodus staat. “Dit is een partijpolitiek circus van jewelste. Omtzigt laat zich niet voor niets fotograferen met een paar rechters van boven de zestig. Dat scoort als een gek. En zijn achterban ziet dat natuurlijk ook.”

Omtzigt zelf is zich van geen kwaad bewust. “Ik doe dit al jaren. Ik zou het heel laf vinden als ik dat nu niet zou doen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *