Antonio Guillem / Shutterstock & PISA Nederland

Antonio Guillem / Shutterstock & PISA Nederland

Erg makkelijk iets lulligs over 15-jarigen te schrijven als ze het zelf niet kunnen lezen

Nederlandse jongeren van 15 jaar hebben een steeds slechtere leesvaardigheid. Dat staat in een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking in Ontwikkeling (OESO). Maar is het niet erg makkelijk iets lulligs over 15-jarigen te schrijven als ze het zelf niet kunnen lezen?

“In het onderzoek staan snoeiharde opmerkingen over deze jongeren. Het gaat erg slecht met hun leesvaardigheid en ze lopen daardoor veel risico’s. Ze dreigen zelfs buiten de samenleving te vallen als dit zo doorgaat”, zegt taalvaardigheidexpert Marga Roos. “Prima als je dat zo opschrijft, maar dan moeten ze het wel zelf kunnen lezen zodat ze zich er vervolgens tegen kunnen verdedigen.”

Demissionair minister Paul van Onderwijs noemt de resultaten zorgelijk en zegt actie te ondernemen: “We zijn bezig een video te ontwikkelen om het probleem onder de aandacht te brengen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *