NOS

NOS

Word jij cynisch van het politieke klimaat? 5 manieren om positiever naar de situatie te kijken

Steeds meer mensen worden cynisch over de politiek in Den Haag. Daar is immers ook alle reden toe. Toch kun je met een kleine draai van perspectief de situatie een stuk rooskleuriger inzien. Wij helpen je graag op weg. 

Stelling 1
In dit kabinet zijn drie bewindspersonen naar een gerelateerde functie in het bedrijfsleven gegaan. Draaideurpolitiek die het landsbelang ondermijnt en wat alleen mag door gebrekkige wetgeving. 

Drie mensen hebben nu een mooie baan gevonden! Weet je hoe moeilijk het is om personeel te vinden in deze tijden? Bovendien hadden deze bewindspersonen anders tonnen aan wachtgeld ontvangen. 

Stelling 2
De politieke partijen zijn vooral bezig met lijfsbehoud in plaats landsbelang en spelen elkaar de zwarte piet toe in plaats van verantwoordelijkheid te nemen.

De Nederlandse bevolking is óók vooral bezig met lijfsbehoud en houdt er ook niet van op de verantwoordelijkheid te worden aangesproken. De politieke partijen weten die labbekakkerige sentimenten dus uitstekend om te zetten in politiek gemodder. Dat is een hele prestatie!

Stelling 3
Alle partijen zijn vooral narcistisch bezig het gelijk van hun eigen achterban te valideren.

Wij zijn allemaal iemands achterban dus wij halen het niet in ons hoofd te beweren dat hier iets mis mee is. De mensen die vinden dat ze geen gelijk hebben moeten dat zelf maar weten, wij willen ons gelijk graag gevalideerd zien. We hebben niet voor niets gelijk.

Stelling 4
Politici doen niet eens meer de moeite om consequent te zijn in hun opvattingen. Ze zeggen vaak wat op dat moment politiek opportuun is, ook als ze gisteren nog iets anders zeiden. 

Het juist een kracht om je mening te kunnen bijstellen op basis van nieuwe informatie. Dat maakt je een moedig mens die halsstarrig vasthoudt aan zijn eigen gelijk. De mens is nou eenmaal een vat vol tegenstellingen, vier de inconsequenties en leef in het moment. Nieuwe bestuurscultuur is iets uit het verleden en dat is helemaal prima. 

Stelling 5
Wat een pijnlijke vertoning.

Pijn is een leerzame emotie. Pijn is de manier waarop de evolutie ons helpt overleven. Pijn en plezier liggen bovendien vaak dicht bij elkaar.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

We verkwanselen natuurlijk vele miljarden en we zijn er niet voor de burgers: de burgers zijn er voor ons. Maar bedenk eens hoe goed uw geld terechtkomt: fieldlabs, een echt F1 circuit, CO2 certificaten, hulpgeld voor andere Europese landen die het beter kunnen uitgeven, de EU, incl verhuizing naar Straatsburg, huizen voor kansparels, multinationals met te lage winst, het CBR, de belastingdienst om maar wat zaken te noemen waar je als burger van genieten.

Reageer
gravatar

In mijn tijd heb ik heel wat moties gesteund die mij in mijn huidige functie goed van pas komen. Dat is toch goed? Het CBR is er voor iedereen.

gravatar

★★★★★
Het onderwerp wordt prima uitgesponnen, maar het had naar mijn smaak nog wat cynischer gekund. Dus vier sterren.

Zo’n artikel geeft ruim gelegenheid om veel overbodig Engels te gebruiken. Jochem doet dat niet! Hij verdient daarom een mooie ster.

Reageer