PRO SHOTS / Toon Dompeling / Wikimedia Commons / NOS / NPO / OP1

PRO SHOTS / Toon Dompeling / Wikimedia Commons / NOS / NPO / OP1

Hoe de formatie verloopt bij de volgende 5 informateurs

De kabinetsformatie is inmiddels 4 maanden onderweg, en lijkt een volgende fase in te gaan met de aanstelling van twee gloednieuwe informateurs. Wat staat de PVV, VVD, BBB en NSC nu nog in de weg? Wij brachten de volgende 5 informateurs en hun bevindingen in kaart.

Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol
Het aangestelde duo houdt het maar liefst 4 weken vol, waarna Dijkgraaf met een burnout thuis komt te zitten door het getwitter van de partijleiders. Van Zwol zet door en presenteert dat de volgende vier partijen samen verder moeten: PVV, VVD, BBB en NSC.

Jack de Vries
CDA-spindoctor Jack de Vries gaat het hierna proberen, tot grote onvrede bij Henri Bontenbal omdat er wéér een CDA’er bij wordt betrokken. Halverwege zijn tweede dag stuurt hij een dreigtweet naar een journaliste en moet noodgedwongen aftreden. Zijn verslag blijft uit.

Art Rooijakkers
Na het fiasco met Jack de Vries is er opnieuw vraag om een persoon met afstand tot de politiek. Na geruchten over een terugkeer van Plasterk schuift Wilders uiteindelijk toch Art Rooijakkers naar voren, die het met de partijleiders nogmaals gaat proberen. Samen gaan zij drie weken naar Armenië om in spel-format te ontdekken wie welke rol aan zal nemen. Ze keren na twee weken vervroegd terug. Conclusie: iedereen is de mol en er zijn geen winnaars.

Johan Remkes
Vlak voordat alle partijen de hoop opgeven is daar een niet boze maar teleurgestelde Remkes, die tijdens een rookpauze met Wilders dan toch tot een akkoord op hoofdlijnen komt. Een regeerakkoord waar de partijen inhoudelijk nét genoeg achter staan om elkaar tot de bordesfoto heel te laten. Kabinet Remkes I kan beginnen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *