NOS

NOS

Vier partijen nemen verantwoordelijkheid en beginnen dag voor deadline maar eens aan de financiën

PVV, VVD, NSC en BBB is er alles aan gelegen om vóór morgennacht tot een akkoord te komen. Dat verklaarden ze dinsdag voorafgaand aan de onderhandelingen. De vier partijen willen ‘politieke verantwoordelijkheid’ nemen, en dus begonnen ze op de laatste dag voor de deadline maar eens aan het onderwerp ‘financiën’.

“Het gaat om het landsbelang”, zei BBB-voorvrouw Caroline van der Plas, voordat de partijen voor het eerst van elkaar gingen horen hoe ze alles eigenlijk willen gaan betalen. “De VVD is volgens mij de enige partij die überhaupt iets heeft laten doorrekenen, er is genoeg te bespreken. Dus ik wil graag naar binnen, gewone burgers verwachten dat ook van mij.”

Volgens VVD-leider Dilan Yesilgöz is het essentieel dat de vier eruit gaan komen. “Het is bijna zes maanden na de verkiezingen, Nederlanders snakken naar een kabinet dat verantwoordelijkheid neemt. Soms moet je dan als politicus over je eigen schaduw heen stappen en een dag voor de deadline toch eens de olifant in de kamer durven te benoemen: de rijksbegroting.”

Pieter Omtzigt van NSC verwacht een moeilijke dag, maar heeft hoop. “Wilders is een opportunist, Van der Plas kan niet rekenen en ik ben nog steeds zo labiel als wat, dus we moeten elkaar toch ergens in het midden kunnen vinden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *