Shutterstock / Gorodenkoff

Shutterstock / Gorodenkoff

Critici: ‘AI moet geen leidende rol krijgen in verspreiden desinformatie, dit kunnen mensen prima zelf’

Bij de AI Safety Summit zullen prominente politici, wetenschappers en grootheden uit de techwereld deze week bij elkaar komen om te praten over kunstmatige intelligentie. Kritische wetenschappers zullen op de conferentie betogen dat AI geen leidende rol moet krijgen in het verspreiden van desinformatie: “Dit kunnen mensen namelijk prima zelf”, zegt Giulia Ratcliffe, hoogleraar Artificial Intelligence and Society aan Harvard.“

Het verspreiden van halve waarheden en hele leugens doen mensen al, het is zonde om daarvoor kunstmatige intelligentie in te zetten”, vervolgt Ratcliffe. “Sterker nog, sommige mensen zijn hier ontzettend goed in, waarom zou je daar dan nog een ingewikkeld programma voor gebruiken? Bovendien: mensen zijn de laatste jaren zo creatief geworden in het verspreiden van desinformatie en complottheorieën, daar kan geen enkele AI-toepassing aan tippen. Denk je dat een computer bijvoorbeeld de ‘Pizzagate’-complottheorie had kunnen verzinnen? Absoluut niet.”

“Hetzelfde geldt voor het stelen van geschreven teksten van auteurs zonder bronvermelding; er zijn al legio journalisten van dubieuze tabloids die dit doen”, vertelt Ratcliffe. “Een intrinsiek gebrek aan creativiteit is juist heel menselijk, daar heb je geen kunstmatige intelligentie voor nodig. Kinderen beginnen al met plagiëren op de basisschool, het zit in de aard van het beestje. Die voorsprong kan een AI-programma niet meer inlopen.”

Ook voor het produceren van “hele lelijke, slecht gelukte photoshops van bijvoorbeeld Boris Johnson als drillrapper of Beyoncé in een Helmond Sport-tenue” moeten we geen AI gebruiken, stelt de hoogleraar. “Ik kan nu zo tien mensen van straat plukken die dit ook zouden kunnen met een Adobe-abonnementje. Een wereld waarin computers doen wat wij al jaren tot wanstaltige kunst hebben verheven, moeten we niet willen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *