shutterstock.com/studiospeld

Goed nieuws voor de emancipatie: steeds meer vrouwen zijn topcrimineel

Op de lijst ‘Europe’s most wanted’ shinen 18 topwijven

Afgelopen week lanceerde Europol komt met een lijst van voortvluchtige criminelen. Van deze 21 misdadigers zijn er maar liefst 18 vrouw. Goed nieuws voor de emancipatie, want dat betekent dat de traditionele rolverdeling, waarbij de man een paardenhoofd in het bed legt van zijn vijand en de vrouw voor de kinderen zorgt, verleden tijd is. 

Jarenlang werd gedacht dat vrouwen minder goed waren in criminaliteit door hun gebrek aan testosteron, hun neiging tot zorg en hun vermogen om ruzies uit te praten. Daarbij wisten mannen zichzelf beter te verkopen en pretenderen meer aan de eisen van een crimineel te voldoen. Toch bereiken steeds meer vrouwen nu de criminele top. Als de ontwikkelingen zo doorgaan wordt volgens Europol de man-vrouwverdeling in het afknippen van pinken en het neerknallen van kroongetuigen in een woonwijk steeds eerlijker verdeeld.

Hoe komt het dat steeds meer vrouwen hun passie volgen? Volgens topcrimineel Monika R., die vier arrestatiebevelen heeft uitstaan moet je je niet laten remmen door de vooroordelen die er zijn. “Vrouwen hebben de neiging te benadrukken wat ze niet kunnen, zoals anderen ongewenst penetreren met hun geslachtsdeel, terwijl er zoveel illegaals is dat ze wel kunnen.”

Topcrimineel Renáta L. (46) herkent dit, maar noemt ook dat het iets gewoner is geworden om criminaliteit te combineren met het moederschap. “Voorheen heerste nog vaak het idee dat je alleen een goede moeder bent als je je enkel parttime bezighoudt met mensenhandel. Maar een criminele baan is moeilijk om parttime te doen, omdat je eigenlijk altijd op je hoede moet zijn. Vaak moet een vrouwelijke topcrimineel zich niet alleen in de onderwereld staande houden, maar ook thuis de zorg op zich nemen. Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer mannen die de zorg van de kinderen op zich nemen, omdat ze de potentie van hun vrouw zien.”

Student bedrijfseconomie Nina (18) is blij met de lijst topcriminelen als voorbeeld. “Ik dacht dat altijd dat misdrijven zoals moord, drugshandel, fraude, diefstal en mensenhandel echt mannenberoepen waren. Dankzij deze lijst weet ik dat ook ik dat kan bereiken als ik hard werk, en niet alleen voorbestemd ben om parttime achter een balie bij de sportschool te zitten. Echt fijn om te weten dat een quotum voor vrouwen in de criminaliteit niet meer nodig is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *