Mooshny/shutterstock.com

‘Afstaan data aan Chinese spionnen valt binnen je bundel’, verzekert Huawei

Huawei-gebruikers die zich zorgen maken om de vermeende spionagepraktijken van het concern, kunnen opgelucht ademhalen: het afstaan van data aan Chinese spionnen valt gewoon binnen je bundel, verzekert de telefoonmaatschappij. “Hier zijn echt geen extra kosten aan verbonden”, laat het bedrijf via een woordvoerder weten.

“Gebruikers hoeven nergens bang voor te zijn. Er zijn veel andere aanbieders bij wie je inderdaad denkt rustig onbeperkt data af te kunnen staan, waarna je aan het eind van de maand opeens een flinke rekening voorgeschoteld krijgt. Zo zijn wij niet. Wij zijn volledig transparant in onze kosten”, verzekert de woordvoerder.

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Volgens Huawei zou het zelfs erg vreemd zijn om tarieven in te stellen voor het eenzijdige dataverkeer. “Het zijn absurde hoeveelheden data die we van je binnenhalen. Dat zou dus ook een gigantische kostenpost voor de gebruiker zijn. Wij zouden het heel raar vinden als die laatste daar de dupe van zou worden.”

De verklaring van Huawei komt als een opluchting voor het ministerie van Defensie. Minister Ank Bijleveld: “We kregen van inlichtingendiensten te horen dat onze communicatie mogelijk werd afgetapt. Dat was flink schrikken. Nu blijkt dat er geen extra kosten aan zijn verbonden, zijn we weer gerustgesteld. We kunnen weer met een gerust hart staatsgeheimen met elkaar delen, zonder over onze bundel te gaan.”

Veel experts waarschuwen voor het feit dat met de aanleg van het snellere 5G-netwerk Huawei straks permanent in de basisinfrastructuur is geïnfiltreerd. Het bedrijf ontkent dit niet. “We willen zo de volgende stap zetten in de samenwerking met de Nederlandse overheid. Altijd met elkaar verbonden, dat is het doel. Bovendien krijgen ze van ons direct inzicht in bundel en factuurgegevens, plus een nieuw toestel met een dual-simkaart.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *