Landgenoten: China

 • Aantal inwoners 1,4 miljard
 • Aantal inwoners in 2100 0,6 miljard
 • Aantal Oeigoeren in 2100 Durven we niet te voorspellen
 • Niet meer ’s werelds grootste bevolking sinds April 2023
 • Toegestaan aantal kinderen per stel 3
 • Daadwerkelijk aantal kinderen per stel 1,1
 • daad·wer·ke·lijk 1 statistisch, 2 overdrachtelijk
 • Overschot aan mannen 35 miljoen
 • Aantal miljoenensteden Pakweg 150
 • Spanningsboog jeugd 1 TikTok-filmpje
 • Populairste kattenkwaad Belletje lellen bij buurman Taiwan
 • Populairste teddybeer *Gecensureerd*

Een golf van longontstekingen bij Chinese kinderen trekt wereldwijd de aandacht. Volgens China is er helemaal niets aan de hand, dus is het een logische reflex om wc-papier te hamsteren en Sywert van Lienden te bellen voor een doosje mondmaskers. Toch lijkt het dit keer echt slechts een gangbare bacteriële infectie. Geen lockdowns, wel rillende kinderen met hoge koorts.

En de Chinese kinderen hadden het al niet makkelijk. Ze kampen met hoge prestatiedruk en leven binnenshuis, vergroeid met hun smartphones. In het land waar robots mensen vervangen, lijken mensen steeds meer op robots. Een prachtig voorbeeld van integratie, waar geen heropvoedingskamp aan te pas hoefde te komen. Maar vrolijk boomhutten bouwen zit er voor de Shanghaise en Beijingse kinderen helaas niet in.

Om dit kinderleed te voorkomen, zijn de Chinese volwassenen simpelweg gestopt met verwekken. Voor het eerst in zestig jaar krimpt de bevolking. De overheid ziet de economische groei daardoor in rook opgaan en grijpt meedogenloos in: vóór 2025 moeten de eerste honderd steden een kindvriendelijkheidskeurmerk hebben. Xi Jinping eist dat lokale ambtenaren de komende jaren speeltuinen, zwembaden en sportvelden aanleggen. Anders zwaait er wat.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *