Raymond van Mill

Onmogelijke liefde: zij heeft het altijd koud, hij altijd warm

Nu de herfst echt is begonnen gaan op veel plekken de verwarmingen weer aan. Voor veel stellen een confronterend moment: de een heeft het altijd warm, de ander altijd koud. Hoe ga je om met zo’n onoverbrugbaar verschil? We vroegen het drie koppels.

Lisa en Thomas

Lisa: “We leerden elkaar kennen op vakantie in Griekenland. Daar was het elke dag warm, toen waren we helemaal nog niet bezig met temperatuurverschillen. Maar toen ik voor het eerst bij hem langs kwam merkte ik al snel: wow, dit is echt fokking koud. Dit vindt hij normaal? Dat had ik nooit achter hem gezocht. Dat was wel even slikken. Mijn vriendinnen stonden raar te kijken toen ze door hadden wat voor enorm temperatuurverschil er tussen ons bestaat. Maar ik geloof er in. Liefde en een slimme thermostaat overwinnen alles.”

Thomas: “Ik ben dit helemaal niet gewend. Bij ons thuis mocht vroeger de verwarming nooit aan. We deden maar een trui aan. Ik heb dan ook heel lang gewacht met aan mijn ouders vertellen dat ik samen ben met een koukleum. Inmiddels hebben ze haar geaccepteerd. Mijn moeder heeft haar vorig jaar met Sinterklaas zelfs een kruik cadeau gedaan. Volgens mij hoopt ze zelfs stiekem dat ze een lauwbloedje als kleinkind krijgt.”

Loes en Ricky

Loes: “Er zijn genoeg films over een liefde die niet mag bestaan, maar in het echt is het soms heel zwaar. Als ik dan weer in mijn onderbroek zwetend op de bank lig terwijl Ricky zit te rillen, denk ik wel: is het het allemaal wel waard? Maar als hij dan tegen mij aankruipt besef ik hoe mooi het eigenlijk is: we liggen 20 graden uit elkaar maar intussen liggen we wel gewoon samen.”

Ricky: “Voor onszelf is het niet zo’n groot issue maar al die vragen die we krijgen zijn soms wel vermoeiend. Elke keer maar weer uitleggen waarom ik een winterjas aan heb en zij teenslippers. Andere mensen zien alleen iemand die het liefst 24 uur per dag in een koelcel zou zitten, ik zie gewoon Loes.”

Ruben en Max

Max: “Ruben heeft het heel lang voor mij verborgen weten te houden dat we zo’n groot verschil in temperatuurbeleving hadden. Ik kwam een keer eerder thuis van werk en toen zat hij daar in een slaapzak op de bank. In september! Ja, toen hebben we daar maar een keer een goed gesprek over gehad. Zijn vorige relaties waren op dit punt stukgelopen, dus hij vond het heel spannend, maar uiteindelijk heeft het ons dichter bij elkaar gebracht. Als we onze verschillende beleving van temperatuur kunnen overwinnen, kunnen we alles. Ja toch?”

Ruben: “Ja, Max, dat zeg je heel mooi. Al moeten we niet alleen maar mooi weer spelen.”

Max: “Haha!”

Ruben: “Wat? O, zo, bedoel je, haha ja. Waar was ik? O ja. Wat ik bedoel: we hebben echt nog wel wat irritaties. Max loopt gewoon heel veel in een hemd rond, met van die lage oksels. En hij stinkt ook altijd wel een beetje naar zweet, diep in januari. Maar dat is ook wel weer lekker eigenlijk. De oplossing is dat je die irritaties niet opkropt, dat hebben we geleerd bij een therapeut gespecialiseerd in warmtebelevingsverschillen. Je moet gewoon blijven uitspreken hoe het voelt om de koude in de relatie te zijn.”

De foto’s zijn gemaakt door Raymond van Mil

Dit artikel is te vinden in ons nieuwe boek: 150 Jaar De Speld Deel 1. Bestel vandaag nog de bundel van alle artikelen die de loop van de geschiedenis hebben veranderd. Nu al erkend als wereldwonder en slechts 22,50 in onze webshop.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

herkenbaar, sinds zij overleden is, blijft zij hele tijd ijskoud en ik maar zweten…. Ze stinkt ook steeds meer en doucht niet meer, dus de relatie heeft wel wat te verduren. Ik word ook gek dat ik haar moet omkleden, maar ja: die uitkering van haar is wel weer extra geld en als ik zou scheiden moet ik alimentatie betalen tot ze komt te overlijden.

Reageer