thomas koch / Shutterstock.com

Erdogan, hoeder van het vrije woord, wijst ons de weg naar het licht

Na de affaire rondom de dood van journalist Jamal Khashoggi kan er geen twijfel meer over bestaan: Recep Tayyip Erdogan is de grote verdediger van onze liberale waarden. Wat drijft deze liefdevolle man en barmhartige vader van de liberale democratie?

Hij is een man met een continue uitstraling van rust, vertrouwen en warmte. In roerige tijden wordt er daarom automatisch naar hem ­gekeken voor leiderschap. Daar waar andere westerse leiders zich nu ­diplomatiek of zelfs passief opstellen, neemt hij dapper het voortouw. Zo ­waren de ogen wederom verwachtingsvol op hem gericht.

Hij laat zien dat politiek niet alleen om diplomatieke spelletjes draait, maar ook om passievolle intimidatie.

En wanneer de persvrijheid onder druk staat blijft hij niet ­hangen in theoretische discussies of hermeneutiek, maar treedt hij daadkrachtig op en deinst hij niet terug voor impopulaire maatregelen. Tegen Saoedi-Arabië toonde hij zich ­wederom een voorvechter van de liberale waarden, door te zeggen: “Dit staan wij niet toe in een vrije democratie. Hier ben je vrij om kritiek te hebben op bijna iedereen.”

Erdogan maakt geen compromissen. De geliefde leider zet zich zo keer op keer onverschrokken in om broeiende geopolitieke onrust tot bedaren te brengen.

Ook Nederland kijkt naar Erdogan voor moreel leiderschap. De Turkse leider heeft een vaderrol. Zo is hij streng wanneer het moet, en noemt hij Nederlanders nazi’s en fascisten, maar kan hij zich later ook liefdevol en verzoenend opstellen, wanneer hij ontkent dat hij dat ooit heeft gezegd. Zo is hij een uitzonderlijk leider in de 21ste-eeuwse politiek. Hij laat zien dat politiek niet alleen om diplomatieke spelletjes draait, maar ook om passievolle intimidatie.

Zelf moet Erdogan overigens niets weten van lofuitingen. Laten we het groteske bescheidenheid noemen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Yo Frenkie,

Ik ben samen met de top van GL, SP, PvdA en partij voor de dieren samen gekomen en we hebben dé oplossing bedacht die alle problemen als sneeuw voor de zon zal laten verdwijnen.

Wij hebben besloten om Trump, Corbin, le Pen, Wilders, Gauland, Orban, Putin, Erdogan, Assad, Khamenei, Maduro, Zuma en die kekke Kim……..wait for it, wait for it……..om ze állemaal een uitkering te geven!

Zo zie je maar: existentiële wereldpolitiek, helemaal zo moeilijk nog niet. High five!

gravatar

Oh hoi Jesse,

Eh, is dit dat basisinkomen waar iedereen heeft de afgelopen jaren over heeft? Misschien een ideetje om te kijken hoe die grappen en grollen van jou bij Hamas uitpakken.

gravatar

Dat basisinkomen pakt voor iedereen bij mij in de koninklijke familie echt fantastisch uit ; ) al die financiële zekerheid maakt dat ik mij nu kan concenteren op zaken die werkelijk belangrijk zijn in het leven, yolo!

groetjes uit Riyad…

gravatar

Nee hoor, mijn zelfkritieken zijn overigens vernietigend maar het is even niet anders. De zaak staat al 10 jaar op omvallen en wanneer ik de onderliggende waarden doorneem en 10 jaar in de toekomst kijk dan concludeer ik dat de zaak nu harder op omvallen staat dan in 2007/2008. De klap zal hard aankomen en grote sociaal culturele en (geo)politieke gevolgen hebben.

Om de toekomst tegemoet te kunnen treden is hoop nodig. Niets neemt alle hoop weg als valse hoop die doorgeprikt wordt. Derhalve is het voor mij belangrijk om ieders valse gevoel van veiligheid en de daarmee samenhangende valse hoop finaal naar de bodem van de oceaan te torpederen.

Komende week zal ik er nog eventjes op terug komen.

gravatar

Nog eventjes snel: ik ben tot de conclusie gekomen dat de politici, ambtenaren en journalisten in dit land opvoeding behoeven. In de opvoeding is het geven van een goed voorbeeld belangrijk. Ik wil een ieder dan ook verwijzen naar de volgende twee artikelen:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4466336/kamer-wantrouwt-informatie-en-hekelt-optreden-minister-over-stint
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4466311/een-giftige-cocktail-vier-dode-kinderen-paniek-en-house-cards

Daarbij is op te merken dat de houding en handelswijze van de genoemde kamerleden en de journalisten van RTL een voortreffelijk voorbeeld zijn. Is dat gesnopen?

gravatar

Dit zal wel vertaald worden door (?) de ambassade (?) en doorgestuurd worden naar de hoge baas! Ik hoop dan ook dat hij dit leest en zijn politiek wil aanpassen. Maar ik ben bang dat hij zichzelf zo diep in de shit heeft gewerkt, dat hij er niet meer uit kan komen. Ergo: zal allen maar erger worden…

Reageer
gravatar

Tussen ons gezegd en gezwegen. Ik hou van Fethullah Gülen meer, maar dat zul je mij nooit horen zeggen, want:
Güllen’i seven herkes sevgili liderin hapishanesine gider.

Vertaling:
Wie van Güllen houdt, maakt de geliefde leider koud.
Deze vertaling is echter dubbelzinnig. Beter is:
Wie van Güllen bevangen is, gaat in Erdogans de gevangenis.

gravatar

Wij hebben in ons land voor Erdogan een prachtige spreuk:
Sevgili liderimize saygı göstermeyen, hayatına layık değildir.

Vertaald in het Nederlands:
Wie onze geliefde leider niet eert, is zijn leven niet weerd.

Reageer