Flickr: European People's Party/Wikimedia Commons CC

Is het tijd voor een buitenlandse premier?

'Berlusconi zou wel raad weten met de verwaande mentaliteit van Nederlanders'

Alles wijst erop dat Edith Schippers Mark Rutte gaat vragen om het volgende kabinet te leiden. Maar veel mensen twijfelen of hij wel de meest geschikte kandidaat is. Waarom zouden we genoegen nemen een matige premier van eigen bodem als we ook een toppoliticus uit het buitenland kunnen halen?

Volgens politiek analist Wouter de Winther zou de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi een goed alternatief voor Mark Rutte zijn. “Berlusconi is niet alleen heel ervaren, hij straalt ook gezag uit. Hij zou wel raad weten met de verwaande mentaliteit van Nederlanders”, zegt De Winther. “Maar aan een toppoliticus als Berlusconi is wel een prijskaartje verbonden.”

Een goedkopere optie zou de Engelsman Tony Blair zijn. “Die man was vroeger een heel grote, maar heeft al jaren geen land meer geleid. Dat is een nadeel. Maar hij heeft wel de nodige ervaring. Daarnaast zal hij op en top gemotiveerd in de Kamer verschijnen omdat zijn laatste termijn in Engeland geen succes was. Hij is uit op revanche.”

Het is volgens Wouter de Winther overigens niet zo dat er in Nederland geen talent rondloopt. “Maar veel geschikte Nederlandse kandidaten zijn al bezet. Hans de Boer zit bij VNO-NCW, Neelie Kroes is werkzaam bij UBER en Lil’ Kleine richt zich op zijn muziekcarrière. Daarom is misschien het moment aangekomen om het eens te proberen met een buitenlandse premier. Nederland verdient het allerbeste.”

Edith Schippers heeft al aangegeven dat ze niets ziet in het aanstellen van een buitenlandse politicus. “Voordat een buitenlandse premier het dialect van Emile Roemer goed kan verstaan, zijn we zo 4 jaar verder.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ugh ik krijg echt een ongemakkelijk gevoel hier van. Als er iemand is die ik minder mag dan Trump, is het Berlusconi.

Reageer
gravatar

We moeten onze buitenlandse contacten verbeteren. Met name richting Rusland, Turkije en Spanje is er heel wat recht te zetten. Dus wie er ook premier wordt, assistent-premiers op buitenlandse zaken: Guus Hiddink, migratie: Dick Advocaat en financiën: Louis van Gaal.
Wie denken jullie dat dan het beste hoofd-premier kan worden?

Reageer
gravatar

Ik adviseer George W.H. Bush. Hoewel dit geen premier was maar een president, hoeft er geen moment getwijfeld te worden aan zijn talent als verbinder, wat in een verdeeld land Als Nederland een verademing zal betekenen.

Reageer
gravatar

Ik kan u mededelen dat ik ook reeds benaderd ben! Voor zowel de functie als premier, als voorzitter van de commissie die mag gaan bepalen wie, wanneer het een buitenlander wordt, het meest premier-waardig is.
Meer kan ik er niet over zeggen, maar ik word genoemd!

Reageer
gravatar

een Turkse premier is misschien ook een goed alternatief. Kijk maar naar de burgemeester van Rotterdam! Die is ook Turks en ondanks dat hij Gulen-aanhanger is doet die het goed. Ik stel dus voor dat we Erdogan ons land naar glorie zal brengen

Reageer