Verkiezingsuitslag wordt doorgefluisterd om beïnvloeding te voorkomen

‘Er moet geen twijfel bestaan over de juistheid van de uitslag’

Om de kans dat hackers uit het buitenland de verkiezingen van 15 maart 2017 beïnvloeden zo klein mogelijk te maken, zal de verkiezingsuitslag één op één doorgefluisterd worden door lange rijen mensen.

“Uiteindelijk is met deze maatregel de kans op beïnvloeding het kleinst”, vertelt minister Plasterk. “Er moet geen enkele twijfel bestaan over de juistheid van de uitslag. De vrijwilligers in de slinger herhalen ieder letterlijk de toegefluisterde uitslag in het oor van de volgende persoon in de rij. Dat is het meest veilig.”

De ‘fluisterslingers’ zullen van de verschillende stembureaus naar de gemeentehuizen lopen, vanaf daar gaat één lange slinger richting de Kiesraad. Plasterk raadt de honderdduizenden vrijwilligers aan warme kleren aan te trekken en genoeg eten mee te nemen: “Met deze maatregel kan het wel eens een lange nacht worden.”

Op de vraag of de uitslag met deze nieuwe maatregel wel op tijd bij de NOS kan zijn, reageert Plasterk geruststellend. “Daar hebben we uiteraard een oplossing voor gevonden. Per dorp en stadsdeel zal een heraut te paard naar Hilversum worden gezonden om het exacte aantal stemmen van de 31 partijen op tijd in het oor van de NOS-presentator te fluisteren.”

Toch wordt de maatregel niet overal enthousiast ontvangen. “Sinds kort is een Russisch gezin in ons dorp komen wonen”, vertelt Boy Swachten, burgemeester van Bladel. “Die spreken nog niet zo goed Nederlands, dan kan het zomaar gebeuren dat iemand ze verkeerd verstaat.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Boy Swachten: wat let jou om naast Turks, Nederlands (als Tweede Taal) en Marokkaans ook Russische als vierde hoofdtaal in de gemeentelijke folders in te voeren? APV en PGB bieden die mogelijkheid. En tolken zijn op afroep beschikbaar via de Landelijke Tolkencentrale (€ 15,- per minuut exclusief telefoontarief)

Reageer
gravatar

Brood en Vrienten zagen het in 1984 al aankomen:

Als je wint heb je vrienden
Rijen dik
Echte vrienden
Als je wint
Nooit meer eenzaam
Zolang je wint

Reageer
gravatar

Leuk! Dan wordt het een soort tombola.
Het is namelijk vrij onvoorspelbaar wat er aan de andere kant uitkomt.

Weer ‘s wat anders. Verfrissend.
Benieuwd wat voor kabinet we dàn krijgen!

Reageer
gravatar

Jullie lopen toch wel ver achter. Gebruik toch de nieuwste technologie, zoals de uitslag in stenen tafelen bijtelen. Dat doet het altijd erg goed.

Reageer