Beeldbewerking: Casper Steenbergen

Een basisinkomen voor multinationals: is het realistisch?

Econoom Draghi pleit voor gratis geld voor grote bedrijven

Het idee is mooi: miljarden euro’s per maand voor grote bedrijven zonder dat zij daar iets voor hoeven te doen. De Italiaanse econoom Mario Draghi pleitte er onlangs voor in zijn boek “Gratis geld voor multinationals”. Maar hoe realistisch is zijn utopische droom?

Draghi wil dat de Europese Centrale Bank (ECB) iedere maand 80 miljard euro weggeeft aan grote bedrijven. Zij kunnen dit basisinkomen geheel naar eigen inzicht besteden, bijvoorbeeld door het aflossen van veel te dure leningen en het uitkeren van extra dividend aan hardwerkende aandeelhouders.

Economisch journalist Mathijs Bouman levert harde kritiek op het plan: “Wie gaat dit allemaal betalen?” Hij denkt dat multinationals lui zullen worden. “Als grote bedrijven niet langer hoeven te werken voor hun geld, zullen ze stoppen met hun nuttige werk aan de bovenkant van de samenleving. Wie adviseert regeringen dan nog met het opstellen van financiële wetgeving? Wie bouwt er dan nog van die mooie glazen wolkenkrabbers in Frankfurt en Londen?”

Draghi denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. “Grote bedrijven kunnen prima met geld omgaan. Zij zullen het niet verbrassen in de reële economie. Uit een proef met een basisinkomen voor banken blijkt dat zij het geld echt niet zomaar investeren in de samenleving.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mario Draghi, de capo di tutti capi, heeft de mooiste en bestbetaalde baan van Europa. De bedragen die maandelijks door de ECB worden overgemaakt aan Italië , worden rechtstreeks geboekt op rekeningen van Mafia en N’Drangeta en de miljarden voor Griekenland bereiken dat land niet eens, ze worden overgemaakt aan IMF, Amerikaanse en Europese banken die Hellas ooit met leningen succesvol ‘over de rand’ hielpen. Gewone Grieken eten -nu nog- uit de vuilnisbakken van MacDonald en KFC. De Griekse firma Onassis betaalt in Nederland 0,005 % belasting over haar miljarden, maar daaruit mogen we niet concluderen dat Nederland een belastingparadijs zou zijn, dixit Jeroen Deysselbloem.

Reageer
gravatar

Ik protesteer met kracht tegen het weglaten van Comorra en Cosa Nostra uit het rijtje Maffia en N’Drangheta; dit zijn allen geregistreerde dochterbedrijven van SBS (Silvio Berlusconi Sinistra) en als zodanig dé pijlers onder de Italiaanse democratie

gravatar

maar die rijke stinkers werken er toch hard voor? Dus ze verdienen wel een extra zakcentje toch?

Stel je voor: dan kunnen ze geen 5e zwembad in of naast hun huis bouwen. Dat wil je ze toch niet aandoen?

Reageer
gravatar

Geweldig plan! De heer Draghi is een ziener. Zo hebben we in één machtige beweging het laatste stadium van het Marxisme bereikt. De noodzaak tot het op een smerige manier verdienen van geld is als bij toverslag verdwenen. Multinationals kunnen voortaan al hun producten, helemaal om niet, aan Het Volk doen toekomen. Gratis Ferrari’s, fietsen, koel-vriescombinaties, pindakaas en Cup-a-Soup. Dit is basisinkomen 3.0!