DWDD / NPO

Basisinkomen in Nederland gefinancierd uit boekverkoop Rutger Bregman

Het basisinkomen gaat er toch komen in Nederland. Dat heeft het kabinet besloten. Het basisinkomen zal voor 300 miljard euro per jaar volledig worden gefinancierd uit de boekverkoop van Rutger Bregman.

“We stonden altijd wel sympathiek tegenover het idee, maar hadden nooit genoeg budget om het in te voeren”, legt premier Mark Rutte uit. “Gelukkig heeft de initiatiefnemer nu zoveel succes met zijn boeken dat hij het uit eigen zak kan betalen. We hebben hem nog niet op de hoogte gebracht, maar we weten zeker dat hij het ontzettend gaaf vindt om op deze manier de onderklasse uit de brand te helpen.”

Ook het CDA, van oudsher een partij die zuinigheid predikt, steunt nu het basisinkomen. Fractievoorzitter Pieter Heerma: “Het is natuurlijk altijd makkelijk om van de zijlijn te roepen dat iedereen gratis geld moet krijgen. Want ja, dat klinkt sympathiek, maar wie gaat dat betalen? Daar is nu een antwoord op: Rutger Bregman gaat het betalen. Echt fantastisch. Hij komt hiermee in een rijtje met weldoeners als Bill Gates, Maxime Verhagen en Jezus. We kunnen hem wat mij betreft meteen toevoegen aan de Nederlandse canon.”

De oppositie is nog niet onverdeeld positief. “Dit heeft alleen zin als we wettelijk vastleggen dat Rutger Bregman de komende tien jaar wordt verplicht om nog meer bestsellers te schrijven waarvan hij elke rooie cent moet afstaan’, zegt SP-partijleider Lilian Marijnissen. ‘Dat willen wij als SP zwart op wit hebben vastgelegd, anders steunt mijn fractie dit wetsvoorstel niet. We kunnen er niet zomaar van uitgaan dat hij deugt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *