360b / Shutterstock.com

Mario Draghi toetst drie keer verkeerde pincode in: alle Europese banken geblokkeerd

Kroegentocht ECB-president eindigt in financiële crisis

“We hadden een aardige slok op, dat geef ik toe, maar ik had niet kunnen bedenken dat de avond hiertoe zou leiden.” Dat zegt de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, die donderdagavond tijdens een kroegentocht alle Europese banken blokkeerde doordat hij drie keer de verkeerde pincode intoetste.

“We zijn zes of zeven kroegen afgegaan. We waren vrolijk gestemd, want de hele week had niet één land gedreigd om de Europese Unie te verlaten”, vertelt Draghi. “En ik had bovendien een briefje van zes euro onder een tafel gevonden. Toen het mijn beurt was om een rondje te halen, bleek jammer genoeg dat we moesten gaan pinnen.”

Een reconstructie van wat er toen gebeurde: de ECB-president toetste drie keer de verkeerde code in, de automaat slikte het pasje in en plotseling gingen de alarmen van alle banken in de stad af. Niet alleen de geldautomaat in kwestie werd geblokkeerd, maar alle geldautomaten in de Europese Unie.

Dat ontketende in heel Europa paniek, op twee landen na. Griekenland is het wel gewend dat zo nu en dan alle rekeningen een dagje bevroren zijn. En in Zuid-Italië gaat het prima, omdat moeders daar al het geld van de familie verstoppen in matrassen, koektrommels en tijdens Kerst in de kribbe van Jezus.

“De situatie zal snel opgelost zijn”, aldus Draghi. “Ik heb een papiertje gevonden met een reeks willekeurige cijfers. Dat zou best eens de pukcode kunnen zijn die nodig is om de blokkering op te heffen.”

 

Dit artikel verscheen eerder op Lercio

Op 1 november komt 100 jaar De Speld Deel I uit, reserveer nu alvast een exemplaar.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik had te doen met die zwervers die uit de vuilnisbak moesten eten.
Pinnig. De buren zagen het als diefstal.
Ik had nog niet door dat ze zelf niets anders gewend zijn dan vuil.

Reageer
gravatar

Het is niet de wijze van denken van de mens die zijn leven bepaalt, maar zijn wijze van leven die zijn wijze van denken bepaalt.

Karl Marx

gravatar

Onzin, dit verhaal. Wanneer een man als Draghi op kroegentocht gaat betaalt hij nooit zelf, dat doen anderen voor hem. Bovendien geeft de Europese Centrale Bank geen pinpassen uit. Als er onverhoopt toch ergens afgerekend moet worden heeft Draghi’s chauffeur altijd een koffertje met cash bij zich.

Reageer