Man stelt zijn ziel ter beschikking van de wetenschap

Studenten mogen gebalsemde psyche ontleden op snijzaal

Guus van Hoof (56) heeft zijn ziel ter beschikking van de wetenschap gesteld. Na zijn dood laat hij zijn gebalsemde psyche afleveren bij het AMC, zodat studenten de ziel kunnen ontleden tijdens de anatomieles.

Guus is blij dat hij iets terug kan doen voor de wetenschap: “Ik heb mijn hele leven in de academische wereld rondgelopen en weet hoe belangrijk het is om goed onderzoek te kunnen doen. Ik vind het een mooie gedachte dat mijn ziel na mijn dood nog van nut kan zijn.”

Volgens Guus doneren veel mensen hun ziel liever voor een zieltransplantatie, omdat ze daarmee concreet iemand kunnen helpen. Terbeschikkingstelling is in zijn ogen echter minstens net zo waardevol: “Daarmee kun je in potentie veel meer mensen helpen. Door onderzoek kunnen medicijnen worden ontwikkeld voor mensen met een beschadigde of slecht functionerende ziel.”

Guus hoopt dat veel mensen zijn voorbeeld zullen volgen: “We weten al veel over de mens, maar nog lang niet genoeg over mij.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zouden mensen hiervoor nou eens wèl een donorcodicil afgeven?
Lekker makkelijk namelijk.

Alleen zou voor acceptatie dan weer het omgekeerde probleem gelden.
– Niet: geen donor zijn, dan ook geen organen krijgen.
– Maar: van welke klootzakken zou ik allemaal géén ziel willen ontvangen. (O.a. niet van bovenstaande profiteurs.)

Reageer
gravatar

Wel eerst even controleren of die ziel wel gezond is. Negen van de tien mensen in dit land heeft geen ziel meer. Zombies in de trein, in de auto, op de fiets, in de winkelstraat. Ondoden. Mefisto, Beelzebub en Lucifer hebben flink huisgehouden.

Reageer
gravatar

Komt nog bij dat het balsemen van de ziel een hele klus is. Een doorsnee ziel weegt 20 gram, die van zwaarlijvigen maximaal 30 gram. De ‘geest’ wordt ‘gegeven” maar niet bewaard, tenzij van BN’ers met een IQ en bekendheidsscore van boven de 180. Die wordt dan -als curiositeit- op sterk water gezet (of Vin d’Alsace, indien aanvullend verzekerd) en in het Guinness’ Book vermeld. Zo zijn de geest van Spinoza en het (alter) ego van Hans Wiegel voor de eeuwigheid bewaard gebleven.

gravatar

Misverstandje Bas, dus schrik niet; ik dicht Hans Wiegel zeker géén IQ toe van boven de 180, neen driewerf neen: Hans W. had in het verleden een bekendheidsscore van 180 of iets meer, door zijn doortrapte optreden in politiek en KLOZ, deze éminence grise in de ware zin des woords. Een IQ score van meer dan 180 zou de totaaltelling zijn van IQ’s van VVD’ers in Kabinet, Eerste Kamer en Tweede Kamer: welwillend naar boven afgerond.

gravatar

Gelukkig maar…

Evenwel vrees ik dat de VVD wel degelijk in gezamenlijkheid ruim boven de 180 uitkomen, maar het eigenbelang zo goed begrijpen, dat ze er willens en wetens een bekrompenheidsfactor overheen gooien. Rutte heeft net op tijd begrepen dat ie van Rita boodschappentas zou gaan verliezen als ie niet bijna net zo stom zou gaan doen.

Het blijft origineel om de connectie tussen de liberalen Hans en Spinoza te leggen.

gravatar

In zekere zin is er een relatie tussen Spinoza en Wiegel: voor mij is Spinoza de eerste filosoof die inhoudelijk God’s bestaan in twijfel trok, maar die door zijn geoliede, inventieve woordkeus nihil obstat van de kerkhiërarchie kreeg.
Zoiets heeft Hans in zijn politieke toptijd ook vertoond. Ik heb hem (járen geleden) eens bezig gezien als demagoog in de RAI, waar hij een volle zaal WAO’ers haarfijn uitlegde hoe en waarom hij ze als soort zou uitschakelen; hij kreeg een dáverend applaus.