Flickr cc Chris Clogg

Een mug in je slaapkamer: hoe nu verder?

De 5 fasen van verwerking

Geen mens is hetzelfde, en de pijn van de aanwezigheid van een mug in de slaapkamer wordt ook door ieder individu anders gevoeld. Toch zijn er volgens vooraanstaande psychologen vijf fasen te onderscheiden die iedereen doormaakt na de ontdekking van het insect in zijn of haar nabijheid.

1. Ontkenning
Je mentale afweermechanisme laat je bij het eerste gezoem ontkennen dat er een mug is. De waarheid dat je nachtrust onherstelbaar wordt verstoord, is te erg om te bevatten. Het is een natuurlijke vorm van zelfbescherming. Het helpt om zelf te bepalen in welk tempo het verdriet wordt toegelaten.

2. Boosheid
Na de aanvankelijke ontkenning volgt woede. Je vraagt je af waarom dit juist jou en juist vannacht moet overkomen. Je agressie zal vooral op de mug gericht zijn, maar je bent ook boos op het lot, de natuur, God en je klamboe. Misschien lijkt dat overdreven, maar het is in werkelijkheid een belangrijk onderdeel van je verdedigingsmechanisme.

3. Vechten en onderhandelen
Als je tot het besef komt dat woede en verzet weinig effect hebben, kom je in actie. Je weigert je neer te leggen bij het verlies van je nachtrust en gaat de strijd aan. Dit is het moment waarop je het bed uitkomt, het licht aandoet en met een pantoffel in de hand probeert de mug te traceren. Sommige mensen gaan niet het gevecht aan, maar proberen met het insect te onderhandelen. Bijvoorbeeld door één been te offeren aan haar bloeddorst.

4. Depressie
Als de tegenaanval niets heeft opgeleverd, volgt depressie. Verslagen kruip je opnieuw onder de lakens, in de wetenschap dat de mug nog altijd nabij is. Deze fase wordt gekenmerkt door gevoelens van intense machteloosheid, verdriet, angst en onzekerheid. Slapen is onmogelijk, omdat je voortdurend gezoem denkt te horen of ergens op je lichaam een kriebel voelt. Er is geen hoop meer, er is niets – helemaal niets.

5. Aanvaarding
Je ontdekt de waarheid dat je de mug niet kunt bestrijden en je legt je bij de feiten neer. Deze slaap komt nooit meer terug. Dat betekent niet dat je de aanwezigheid van de mug niet meer voelt, maar wel dat je in het reine komt met haar existentie. Je probeert het positief in te zien en de nacht in te richten met de omstandigheid van gezoem, jeuk en slapeloosheid.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

4. Niks depressie!
Je ligt in een hinderlaag, als een opgebaarde kruisvaarder met een elektrische vliegenmepper (in plaats van een zwaard). De dekens opgetrokken tot aan je kin, zodat de mug gegarandeerd binnen afstand van je oren moet komen. Zodra het gezoem nadert, blijf je rustig, zet je de mepper aan en manoeuvreert deze voorzichtig rond je hoofd tot je een luide knetter hoort, een vonkje ziet en ruikt dat je gewonnen hebt!

Reageer
gravatar

Misschien eens een cursus muggen vangen ? Een mug heb je zo te pakken. Hand bij de licht knop , wachten tot je hem vlak bij je hoort en licht aan. De mug zit dan altijd vlak bij je in de buurt.

Reageer
gravatar

Ik wacht elke keer totdat de mug zelf gaat slapen, om dan vervolgens bij die mug een zoemend geluid te maken.
Dat zal die mug leren om niet meer bij mij te zoemen.

Reageer
gravatar

Los van de fundamentele discussie over overlast van zuigende muggen, is het indrukwekkend welk een areaal van bestrijdendende volkswijsheid tevoorschijn komt. Vreemd trouwens dat Nederland nog wordt geteisterd door muggen terwijl onze moerassen allang zijn gedempt. Voorts is er een scheiding der geesten rond de effecten van steken en zuigen: zo roept -nèt nog- de Amerikaanse expat van hiernaast tot zijn favoriete mug: “Suck, Mary Jane, suck; blow is just a figure of speech”

Reageer
gravatar

Chapeau! Trollenverdelger. Aandachttrekkers horen niet op het forum. Volgens mij is Margootje dezelfde gast die ook als alias Corrie van Hiernaast gebruikt.

gravatar

Mooi artikel, houdt alleen geen rekening met het elektrische tennis racket. Deze uitvinding, minsten even belangrijk als het wiel, biedt uitkomst!

Reageer
gravatar

Op een elektrische fiets naar de tennisbaan en dan met een elektrisch tennisracket aan de slag? Wat een luie donder ben jij!

En zet je reclame op een andere website…

gravatar

Hoi Margootje. Vanmiddag ben ik met Joep de duinen ingedoken dus voorlopig zit ik vol. 😉

De Duitsers in hun kuilen op het strand zullen wel gedacht hebben “Was ist loss?” want ik kon me niet inhouden om uit te gillen “Joepie Joepie”, zo verheugd was ik.

Trouwens, de naam Wanfiguur staat me niet aan. Iemand met zo’n naam associeer ik met een Amerikahater, een antisemiet en iemand die een hekel aan mijn kluppie, de PVV van meneer Wilders, heeft.

Corrie.

gravatar

Corrie,

“Wan” = verbastering van “Wat een”. Jammer dat je ABN intellect/dialect mijn Algemeen Beschaafd Brabants niet kan verdragen. Toch wel fijn dat je verheugd de duinen in kon. 🙂 Nooit gedacht dat dit kan leiden tot een politieke lading. Ik hoop dat we ooit samen een drankje kunnen doen op het terras om hier over te buurten (= praten). Volgens mij zijn we eensgezind!

Terug naar het onderwerp… Ik ben al lang bij dat… oh nee, dat had ik al gezegd.

gravatar

Vind dat zo uit de tijd, met die psychologie. Tegenwoordig zijn familieopstellingen in. Dus een opstelling maken met een paar muggen. Degene die het meest prikt is representant voor een dominant persoon in je familie. Op die manier kom je pas verder in het omgaan met vervelende muggen.

Reageer
gravatar

Ik heb elke avond een (vrouwtjes)mug in mijn slaapkamer en die houdt mij regelmatig (niet geheel tot mijn ongenoegen) uit de slaap, ghè ghè.

Maar ja ik woon dan ook samen met een Haarlemse (in Haarlem ook!).

Lekker hoor om die mug af en toe te prikken.

Reageer
gravatar

U beeldt die vrouw wel af, maar gaat het gesprek niet met haar aan, over bijv. haar voelen en ervaren van de mug als klamboedeler. Jammer, een prachtkans voor een vrouweninterview gemist!

Reageer
gravatar

Wat een volstrekt hopeloos artikel is dit, weer zo’n pats-boem-klaar verslag waarbij maar naar de helft van de feiten gekeken wordt.
De schrijvers geven het zelf ook al aan, er wordt alleen maar naar de “vooraanstaande psychologen” het woord gegeven. Hebben de psycho’s die achteraan staan niets in te brengen????

Slordig werk, jammer!

Reageer
gravatar

Wat een mugvijandig artikel ! Wij doen juist goed werk door u van wat bloed te ontdoen, te zoemen voor uw ontspanning en lekker kriebelende plekjes achter te laten.
Oké, enig eigenbelang speelt ook wel mee, maar het altruïsme voert toch de boventoon.

Reageer
gravatar

Muggen zijn vergelijkbaar met IS, qua guerilla. Bij middernachtelijk alarm en ‘licht aan’ trekt deze soort zich terug op donkere gedeelten waar men niet zichtbaar is. NIet zodra is het licht weer uit of de aanval wordt hervat. Incidentele treffers met een krant leveren slechts moeilijk verwijderbare bloedvlekken op, op licht behang en granolmuren. En, net als bij IS c.s. is de aanvoer van potentiële nachtrust-killers oneindig. Kijk bij Xenos.nl voor een klamboe of steekvrij Draka-vest

Reageer
gravatar

Er bestaat een telepathische binding tussen het dier en je bloedstroom op een niveau waar je dat niet kunt bevatten, omdat je bloed blijkbaar een autonoom bestaan leidt. Het is als een vorm van verliefdheid. Zodra je echter opstaat is de mug nergens te vinden, en je hoort ook niets. Zodra je weer gaat liggen is het gezoem terug. Gericht vergif spuiten is een hopeloze onderneming en helpt alleen in zulke hoeveelheden dat je jezelf in gevaar brengt.

gravatar

ije ije ije, het stikt hier van de bijen

iere iere iere, het stikt hier van de mieren

uche uche uche, het stikt hier van de muggen

een vlieg kan wel vliegen, maar een mug kan niet muggen

Reageer
gravatar

Een vriend van me heeft ooit eens een mug gehad.. nooit meer dezelfde geworden. Arme drommel… ik moet hem maar eens bellen..

Reageer
gravatar

Van die mannetjes heb je niet zo’n last die dansen alleen maar in hordes bij elkaar het zijn net homo’s. Voor die vrouwtjes die die zoemen en prikken en jeukende bulten achterlaten heb ik een probaat middel. Spuitbus naast me bed, even spuiten, luchten een borrel en dan weer lekker de koffer in. Maar daar klaag ik eigenlijk nooit over.

Reageer
gravatar

Hmmm, niet zo effectief als het aanmaken van de barbecue in de slaapkamer. Mijn oma had daar ooit veel succes mee. Ik mis haar nog wel elke dag.

gravatar

Er was geen grote voetbalwedstrijd gisteravond.

Ik zag dat de mannen wel gespeeld hebben, maar dat bedoel je vast niet.

gravatar

Een vriend van me is zeer tevreden over de onderhandelingen. Hij heeft nu nog maar één been, maar geen last meer van muggen. Voor zijn vrouw, die trouwens met de katten onderhandeld heeft en een luisterend oor afstond, moest hij zijn neus inleveren. Het is mooi om te zien hoe harmonieus zij leven.

Reageer
gravatar

Als het echt te erg wordt ga ik altijd in de vijver van de buren slapen.

Maar, soms zet ik gewoon keiharde muziek op dan hoor ik dat vreselijke gezoem van die rotmug niet meer.

Reageer
gravatar

Maar Corrie, wat ben je akelig positief, dat heeft vast een reden. Zeker een oude nazi gepijpt. Klopt het dat die zwart zaad hebben ?

gravatar

Ik vecht net zo lang tot ik haar als een bloedvlek op de muur heb zitten. Daarna slaap je pas echt lekker. En word je ‘s morgens wakker met een dik oog.

Reageer
gravatar

Dat zou wel zo praktisch zijn. Olifanten komen niet zo makkelijk door het raam naar binnen. Aan de andere kant mep je ze wat minder makkelijk dood.