‘De modalen worden steeds modaler’

Zorgen over uitzichtloze gemiddeldheid

De toenemende ongelijkheid in de samenleving leidt er nu ook toe dat de modalen steeds modaler worden. Daarvoor waarschuwen Emile Roemer (SP) en Bram van Ojik (GroenLinks) in een gezamenlijk opiniestuk.

Roemer en Van Ojik baseren zich losjes op het werk van de Franse econoom Thomas Piketty. De kern van hun betoog draait om de formule G=G, waarbij G staat voor ‘de economie als geheel’, G voor ‘de economie als geheel’ en = voor ‘is gelijk aan’.

Op basis daarvan luiden de linkse oppositieleiders de noodklok: “Tot nu toe leek het alsof alleen de rijken rijker werden en de armen armer. Nu blijkt dat ook de modalen modaler worden, kunnen we onze ogen niet meer sluiten. De middenklasse is de ruggengraat van onze samenleving. Als juist zij modaler worden, ontwricht dat het hele systeem.”

Om die vicieuze cirkel te doorbreken, stellen Roemer en Van Ojik voor om het principe van de ‘moderne Robin Hood’ toe te passen: “Haal het geld weg bij de modalen en geef het terug aan de modalen. Op die manier worden ze rijker of armer en bied je ze dus de kans om uit hun uitzichtloze gemiddeldheid te komen.”

VVD-leider Halbe Zijlstra ziet niets in dat plan: “Ik snap hier helemaal niets van. Als je het geld weghaalt, krijgen de modalen een lagere lastendruk, maar ook minder rente over hun vermogen. Als je het geld vervolgens weer teruggeeft, nemen de lasten toe, maar de rente ook. Dan maak je de modalen dus juist nóg modaler. Dat is contraproductief.”

Volgens Zijlstra moet de overheid zich niet met de markt bemoeien. Hij hanteert daarvoor de formule O 🙁 M, waarbij O staat voor ‘overheid’, M voor ‘markt’ en 🙁 voor ‘niet bemoeien’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als broer van jan. Wordt ik telkens achtergesteld door Marc = Diederik. Jan wordt beroofd en broer Piet krijgt telkens de lege zak.. Terwijl vervelend kleutertje Marc speelt met de centjes van mijn broertje jan. En het peutertje Diederik ze telkens afpakt en afgeeft aan mijnheer E.U. Ome Emile grijpt hopelijk en gelukkig in en pakt de centjes af van kleutertjes. Mark en Diederik en vult de zak van Piet weer als er nog wat over is. Ome Emile zegt dat piet niet veel meer krijgt. Alles is op.

Reageer
gravatar

Het modaal inkomen is van 55000 gulden in 2000 naar 33500 euro tegenwoordig gegaan. Dit bewijst dat het niet modaler is geworden, maar dat er een trendbreuk is geweest. De stelling van deze politici is dus zondermeer onjuist.

Reageer
gravatar

Ik begrijp dat het stukje grappig bedoeld is, maar het slaat de plank helemaal mis.
In werkelijkheid worden de modalen juist helemaal niet modaler, maar dreigen ze terug te vallen naar de onderklasse. In de VS is die trend al langere tijd aan de gang.

Reageer
gravatar

Goed dat je de realiteit even binnensleept op een plek waar die geparodieerd wordt en de lezers zo dom zijn dat ze geen weet hebben van trends die al langere tijd gaande zijn, Hans.
Dank daarvoor.

gravatar

Ik denk dat ook een van de kernproblemen zal worden dat er gewoon te weinig doorstroom mogelijkheden zijn. Als je arm bent kan je met een beetje geluk modaal worden, die op zijn beurt weer kan doorstromen naar rijk.
We voegen na de armen een groep toe van de simpelen. Na modaal wordt de groep uitgekleed toegevoegd. Dit bekt ook lekker. De simpelen worden steeds simpeler, de uitgekleden worden steeds verder uitgekleed.

Reageer
gravatar

Hoe zit met de atonalen en de episcopalen?
Vreemd dat die altijd weer buiten beschouwing worden gelaten du moment het ergens over gaat.. Bent u soms meer van de globalen dan van de specialen?

Reageer
gravatar

Je moet pakken wat je pakken kan!
Niet bij de pakken neer gaan zitten, maar ergens er tussen in. Dat laat ik even in het midden.
Als je dan de gulden middenweg neemt en het hazepad kiest, zeg ik: “Ik zeg maar zo: Zeg maar niets!”
Uitgeluld! Klaar.

Reageer
gravatar

De stelling van de linkse gekkies dat de modalen steeds modaler worden slaat nergens op. Typisch links, met beweringen en oplossingen komen dat nergens toe leidt.

Er is juist wél een verandering op te merken bij de modalen. Dat is de verschuiving naar rechts.

Ze zijn zich er bijvoorbeeld van bewust dat de multiculturele samenleving een mislukking is. Nederlandse normen en waarden staan bij hen weer voorop.

Linkse partijen komen alleen maar op voor allochtonen.

Corrie.

Reageer
gravatar

Kijk, DAT is pas een inhoudelijke reactie. Mij bekruipt af en toe wel eens het gevoel dat De Speld geen serieuze nieuwswebsite is maar gelukkig zijn er dit soort reacties die bewijzen dat De Speld wel degelijk serieus te nemen is. Beweringen dat De Speld een satirisch blog zou zijn verwijs ik dan vanaf nu ook onmiddellijk naar het rijk der fabelen.

gravatar

VERDELEN IS DE OPLOSSING

Al het geld moet verzameld worden, en vervolgens gelijkmatig over alle inwoners, illegalen en toeristen verdeeld worden.
Zo is iedereen gelijk, heeft niemand meer een rede om een hekel aan zijn buurman te hebben en krijgt iedereen weer vertrouwen in Nederland. Ook wordt ons landje daardoor weer een interessante reisbestemming.

Ik stem rechts!

gravatar

Inderdaad! Verdeel en heers. Phillipus uit Macedonie zei het 2300 jaar geleden al.

Het levert alleen maar winnaars op. Zijn zoon was immers Alexander de Grote!

gravatar

Als De Speld maar niet modaler wordt…