Huisartsen handelden ‘ontoelaatbaar’ bij roofmoord

'Protocollen werden niet gerespecteerd'

De verdachten van de ‘snackbarmoord’ in Harlingen zijn veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens het niet respecteren van protocollen rondom levensbeëindiging. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden bepaald.

Huisartsen Frank van G. (37) en Ronny F. (45) kregen de straffen opgelegd vanwege hun aandeel in de roofmoord op een 56-jarige man in een snackbar in Harlingen. Volgens de rechtbank handelden de twee onzorgvuldig, onrechtmatig en ontoelaatbaar toen zij het slachtoffer actief met tientallen pistoolschoten om het leven brachten, terwijl de man geen euthanasieverklaring bij zich had.

De rechter spreekt van een ‘gevoelige zaak’. Hij wil met zijn oordeel een precedent scheppen in de rechtspraak: “Wij moeten ergens een juridische grens trekken. Het kan niet zo zijn dat je ongestraft iemand die twee frikandel speciaal bestelt lukraak in het openbaar euthanaseert en er vervolgens met zijn portemonnee vandoor gaat terwijl die persoon noch diens familie daar in gekend is. Als iedereen dat zou doen, is het hek van de dam.”

Volgens strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoops is het duo de fout in gegaan door het leven van het slachtoffer actief te beëindigen. “De betrokkene had wel een verklaring getekend waarin hij akkoord gaat met palliatieve sedatie. Als zij hem dus niet door het hoofd hadden geschoten, maar langzaam uitzichtloos hadden laten doodbloeden, was er niets aan de hand geweest.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is niet anders Jeettje, de editfunctie schijnt blijvend verrekt; een hardnekkige dislocatie van fondsen is er de oorzaak van. Binnenstromende reclamegelden khebben een bestemming die geen uitgaven voor systeem-update gedoogt. Winstmaximalisatie legt ook hier een zware claim op humane doelstellingen en dito investeringsruimte. Overigens kunnen ook juveniele criminelen van 16 jaar doorgewinterd recidivist zijn met aantoonbare ervaringsjaren. De TMG speelt het grof, zij verkeert in financiële ademnood; men heeft zich deerlijk verslikt in Hyves en het resterende personeel wordt gefaseerd de deur outgesorced. Zelfs het personeel van NU.nl siddert in onzekerheid. Overname door Elsevier’s Weekblad lijkt op den duur onvermijdelijk.

Reageer
gravatar

He verdikke, die verrekte editfunctie: is het geld op om Nerd dat ding te laten maken?

Overigens is de berichtgeving van dit neefje van de Telegrof stuitend: het betreft hier een juveniele crimineel, geen man van 16 jaar.

Reageer
gravatar

Een addendum op bijdrage # 20: in de hectiek van het moment vergat ik te vermelden dat in (Noord)Brabant en Zeeland om verschillende redenen een verhoogde ontvankelijkheid bestaat voor metabolische klachten. Onder Brabo’s heerst een collectieve predispositie voor stofwisselingsklachten; men nuttigt daar van generatie op generatie dezelfde vleesproducten waarin ouwe koeien- en paardenvlees is verwerkt, in dezelfde vetschuurgebakken in historisch hetzelfde bakvet. Men spoelt dit weliswaar weg met bier van lokale B-merken, doch E-Coli en MRSA bacterie zijn daarvoor resistent gebleken. Met name het dorp Maaskantje toont significant de gevolgen van met grote frequentie en kwantiteit nuttigen van meervoudig verzadigde vetzuren. Het gemiddelde IQ bedraagt ongeveer de helft van de individuele schoenmaat. Zeeuws-Vlamo’s nuttigen in huiselijke kring (“ons ben zunig”) veelvuldig zelfgemaakte snacks; bereid op basis van vlees van oude-koeien-uit-de-sloot en van schapen die ruim hun uiterste houdbaarheidsdatum overschreden. Dit alles overwegende ligt de onontkoombare conclusie voor de hand dat het bestellen en consumeren van twee (2) broodjes fricandel (zelfs in Friesland) op een latente doodsdrift duidt. Ik eis vrijspraak voor de beide huisartsen Frank van G. (37) en Ronny F. (45) die in Harlingen een uitbraak van deze epidemie in Friesland poogden te voorkomen. Zo kort na de verschrikkingen in Friesland die in de documentaire “New Kids Nitro” van regisseur Reinoud Oerlemans zo krachtig in beeld werden gebracht. Het Medisch Tuchtcollege poogt door stelselmatige criminalisering van plaatselijke huisartsen te voorkomen dat landelijke Salmonella- en Legionella-besmettingen bekend worden. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door LTO, Horecava, het Productschap Vlees en Eieren en de samenwerkende noodlijdende ziekenhuizen.

Reageer
gravatar

Wat ik niet begrijp in deze casuïstiek, beste Zuiderbuur, is dat men geheel uit het oog verloor dat iemand die in het volledige bezit zijner geestelijke vermogens twee (2) broodjes Fricandel Speciaal bestelt, regelrecht suïcidaal moet zijn. Men krijgt dan -middels dit opgewerkte slachtafval- in één keer een lethale dosis meervoudig verzadigde vetzuren, LDL-cholesterol, ammoniak en triglyceriden binnen, genoeg om een olifant te vellen. Die lui van de Medische Tuchtraad zitten na de vrijspraak voor Jansen Steur alwéér te slapen. Let op: dit wordt weer een klus voor het N.F.I. en Maurice de Hond. P.S. Gebelgde Belg, waag u in vredesnaam niet in Stampersgat: vreemdelingen gaan daar met pek en veren eerst het durp rond en aansluitend in de fricandellenmachine.

Reageer
gravatar

Dus tegenwoordig moet je in Holland al goed uitkijken of je de juiste euthanasiepapieren bij je hebt als je een pak friet gaat eten? Hopelijk geldt dit niet voor buitenlanders. Na de wietpas de euthanasiepas. Enkel Nederlanders hebben er recht op. Toch zullen er buitenlanders zijn die dit ook absoluut willen hebben? En er clandestien aangeraken bvb in een kroeg in Stampersgat.

Reageer
gravatar

U leest niet juist: bij het bestellen van twee (2!) broodjes frikadel speciaal, niet bij friet. Ik begrijp dat u niet verder komt dan friet, Belg zijnde, maar dat mag geen reden zijn schadelijke verzinsels op te hangen. De touristensector heeft het al moeilijk genoeg.

En ja: alleen Nederlanders, want dat gedrag brengt kosten met zich waardoor de Ziektekostenverzekering weer omhoog gaat.

Hoewel … een Belg die in Nederland friet komt eten … is ook suspect natuurlijk.

gravatar

Maar liefst twee frikandellen speciaal! Daarmee loopt de onbalans tussen feitelijk en contractueel eigen risico dusdanig uit de hand dat er geen dekking meer tegenover de voorschoten staat. En dat knalt er dan – met alle respect – verevenenderwijs goed in. Wel pijnlijk dat juist die twee artsen tussen de man en zijn verzekeraar werden ingeageerd, maar ja, griepprikken moeten regelen is erger.

Reageer
gravatar

Wreder zou het geweest zijn de twee slachtoffers de bestelde frikandellen ook werkelijk te laten nuttigen, bedoelde snackbar is namelijk recordhouder voedselvergiftiging afdeling noord zaterdagamateurs (voor al uw feesten en partijen). Later is ook gebleken dat de ‘slachtoffers’ met zelfmoordplannen naar de snackbar waren gekomen en daarom ook geen geld bij zich droegen omdat zij het pand toch niet levend zouden verlaten. En toch krijgt de dokter weer de schuld! Wat voor land is dit eigenlijk? Waar moet dit heen als je nog niet eens meer iemand uit goedwil mag neerschieten? Waar leggen we de grens?

Reageer
gravatar

Hmm, wel wat streng van het Leeuwarder hof.. Die man werkte in een SNACKBAR.. iemand moest hem uit zijn ondraaglijk en uitzichtloos leiden helpen.. en als je moet wachten op die papiermolen om alles rond te krijgen dan zadel je er je collega’s in de weekend dienst mee op.

Reageer
gravatar

Goed punt! Zag het iets te laat (waar is die edit button). Maar goed, ik ben dus ook niet al te scherp meer, wellicht tijd voor een prettig uiteinde.

gravatar

Artsen die moorden voor twee blikjes Heineken….terwijl er Hertog Jan/Liefmans Goudenband/Duvel/Tripel Karmeliet/Kwak etc. bestaat. Triest dat het zover heeft moeten komen.

Reageer
gravatar

Zou er een verband kunnen zijn met de winstwaarschuwing van Heineken ?
“Wacht tot het rode licht gedoofd is; er kan nog een winst komen”.

gravatar

Een onwaarschijnlijk verhaal, want artsen zijn zo intelligent dat ze niet een arme sukkel in een snackbar beroven, maar veel eerder een (rijke) klant bij een juwelier of zo. Is de Speld wel juist ingelicht ?

Reageer
gravatar

Nou, sommige artsen zijn hun eigen beste patiënt, zeker die in plattelandsdorpen waarbij ze ook zelf een apotheek hebben. Dus als je dan aan lager wal raakt van die Oxycontin, dan is alles mogelijk. Oud-wielrenner Johan van de Velde ging ook in zijn Mercedes uit inbreken.

gravatar

Een vreemd bericht. In een snackbar kan men palliatieve sedatie plegen door toediening van een 100-voudige portie pindasaus. Geen haan die dan nog kraait.

Reageer
gravatar

Voor alle zekerheid gemengd met mayonaise, ketchup en joppiesaus, Eventueel wat gebakken uitjes maakt het wel zo compleet.

gravatar

Het beeld doemt op van Lytse Frans uit het programma van de Manbijtende Hond. Zijn kookkunst bestaat uit het bereiden van eenpansgerechten van aardappelen, spek en uien. Het verteren hiervan ontsnapt niet aan de aandacht.

gravatar

De Haagse politiek is dit bericht inmiddels ook niet ontgaan. De uiterst ontstemde minister van Volksgezondheid Schippers heeft het O.M. gevraagd een diepgravend onderzoek te starten. Schippers: “Wij zijn druk bezig met het ontwerp om volgend jaar een ‘Vettaks’, naast de belasting op suikerhoudende voedingstoffen te ontwikkelen. Wij hadden deze meneer dus eerst fiscaal willen ontvetten, alvorens er wordt gesproken over palliatieve sedatie, of, in het uiterste geval de beste man van het leven te beroven.” Daar komt nog bij dat niet de beide artsen, maar de restaurateur in kwestie bevoegd was middels de
romige producten welke hij aanbood zijn klanten te euthanaseren. Zelfs Rob Geus heeft de praktijk van de eigenaar van een keurmerk voorzien om het lijden van zijn klanten met een zorgvraag tot een minimum te beperken.

gravatar

Geachte K.Pot

Namens ‘onze minister’ mag ik u gaarne verzoeken zorgvuldigheid te betrachten in uw commentaar;

Het bestellen van een frikandel is zeker aan te merken als een euthanasie-verklaring op het moment dat de betrokkene de bestelling geheel vrijwillig plaatst en op het moment van bestellen wilsbekwaam is. Voor het vaststellen van dit laatste worden bij wijze van experiment binnenkort bij diverse snackbars huisartsen gedetacheerd.

Het eten van een frikandel wordt vanaf 2015 alleen toegestaan als betrokkene op het moment van nuttigen der snack volledig toerekeningsvatbaar wordt verklaard.
De (consumptieve) daad echter kan vervolgens weer wel als suicidale handeling worden opgevat.
De frikandelconsument, binnenkort zelfs elke snackbarbezoeker, loopt derhalve het risico om na consumptie allereerst ‘gespoeld’ te worden op een Spoedeisende Hulp waarbij ook een psychiater in consult zal worden geroepen.

Terzijde, een drastische stijging van de premies ziektekostenverzekering wordt voor 2015 verwacht.

gravatar

nou, dat weet ik zo net nog niet. onder de sharia wordt je keel met een kloeke haal doorgesneden. het youtube filmpje over deze medische ingreep kan rechtstreeks gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar. doen ze niet moeilijk over.

gravatar

Kunt u met ons delen waar ‘dit’ naar verwijst? Ik ben erg benieuwd waar u een vreemd verhaal heeft gelezen en kan u dan vast iets meer zeggen over wat voor vreemd verhaal dit was.

gravatar

“dit” verwijst zonder twijfel naar reactie #8, de bijdrage van Jos.

Geen verhaallijn, karakters, plot, helemaal niks. Inderdaad een vreemd verhaal. Maar, om een lang verhaal kort te maken, kan Jos je helpen.

gravatar

De burgemeester van Harlingen heeft haar inwoners gevraagd zaterdagavond half acht ramen en deuren open te zetten om de overledene te gedenken middels een stille tocht.

Reageer
gravatar

Een tendentieus bericht.

Het moet nog maar blijken of er gesproken kan worden van een slachtoffer. De man had dan wel geen euthanasieverklaring, maar uit het feit dat de patiënt, na de behandeling door de artsen, zich dood hield, kan men opmaken dat hij stilzwijgend instemde met de levensbeëindiging.

Vanuit mijn professie wil ik bovendien ondersteunend bewijs aandragen.
Het feit dat de patiënt bij deze specifieke Harlingse snackbar twee frikandel speciaal bestelt, met de bedoeling die ineens in te nemen, getuigt van een diep doorleefde doodswens.

Denkt u eens in, welk een ondraaglijk lijden deze patiënt had moeten ondergaan, eenzaam creperend op het toilet. Nee, hier is sprake van tijdig en adequaat handelen door de heren medici. Hulde.

Reageer
gravatar

Geachte Moderator, we hebben hier te maken met een plagiator, gebeurt wel vaker in de wetenschappelijke wereld.
Gelieve hier geen acht op te slaan en vooral niet in te gaan op het aanbod te trakteren op broodjes frikadel speciaal.

gravatar

Maar, ik geef u toe: tendentieus is het. Wel advocaat Knoops aan het woord laten, maar de gebroeders Anker, die hier toch een thuiswedstrijd spelen, niet.
Dit riekt net zo onfris als het frituurvet van een Harlingse snackbar.

gravatar

Meneer Jeettje, een ernstige fout! De gebroeders Anker spelen in Harlingen nimmer een thuiswedstrijd. Als S.C. Heerenveen hier komt spelen, wat God verhoede, is dat een uitwedstrijd. Maar wij, nou ja VV Harlingen dan, door ons kantoor gesponsord, zullen dat altijd weigeren. De Ankers doen namelijk aan matchfixing. Voetbal is hun hobby, en fair play hoort thuis in de rechtszaal zeggen ze. Een infaam en abject standpunt, want het is natuurlijk precies andersom: rechters koop je om maar een scheidsrechter hoort onkreukbaar te zijn.

gravatar

Kijkkijk, men maakt in zijn onschuld een opmerking en dan blijkt het alles toch weer véél ingewikkelder dan vermoed.

Het grote geheel beziend dacht ik met de opmerking gebroeders Anker = Friesland = thuiswedstrijd veilig te zitten, wordt men op de vingers getikt dat Friesland in feite bestaat uit autonome stadstaten, enclaves, voetbalverenigingen en buurtschappen te mijden door mensen die Bonifatius heten.

Zo ziet men maar weer: van De Speld steekt men elke dag wat op!

gravatar

Ja, wij leren ook veel van De Speld. Maar over de zaak Bonifatius hebt u iets gemist: de man is niet meer. Wij hebben bewijsstukken gevonden bij Dokkum, waaruit blijkt dat de bijlslagen zijn toegediend door een bevoegde medicijnman. We gaan nu voor volledige vrijspraak, omdat er zorgvuldig is gehandeld. Bonifatius was duidelijk levensmoe, anders ga je geen heilige bomen omhakken. Bovendien zijn in zijn maag restanten van een Harlingse frikandel speciaal aangetroffen. De Friezen hebben verder de laatste wens van Bonifatius gerespecteerd. Die was, dat hij in Harlingen nog niet dood gevonden wilde worden. We hebben dan ook alle vertrouwen in de zaak.

Voor de twee huisartsen in de snackbar-zaak ziet het er minder florissant uit, die hadden hun patient eerst per ambulance naar Murmerwoude moeten laten brengen, om op dezelfde plaats te sterven als zijn geestelijke vader. De man was namelijk Rooms Katholiek.

gravatar

Dat klopt, die man was Katholiek. Toevallig weet ik dat, want het was vrijdag en hij vroeg om iets waar geen vlees in zat. En volgens Tjibbe, mijn chef, telt slachtafval niet als vlees.

gravatar

Nu ja, het moet niet gekker worden: iemand die twee (2!) broodjes frikandel speciaal bestelt in een Harlingse snackbar is natuurlijk levensmoe, duidelijk.
Dat de artsen in collegialiter overleg handelden om hem een afgrijselijke dood te besparen, moge duidelijk zijn. Dat zij hun gage op voorhand uit ‘s mans portemonnee haalden ook: de Ziektekostenverzekeringen doen nogal moeilijk heden ten dage qua uitbetalen van vergoedingen.

Dat de man van huis is gegaan zonder een deugdelijke euthanasieverklaring op zak te steken mag de artsen niet worden aangerekend: politiemensen die het niet dragen van een identiteitsbewijs beboeten worden daar ook niet op aangekeken.

Aangezien het bij zich hebben van morfine een overtreding is van de Opiumwet, een misdrijf dus, konden de artsen niet anders dan tot grovere middelen overgaan: gevalletje overmacht.

Benieuwd hoe dit afloopt.

Reageer
gravatar

Twee zielen, één gedachte. En dan nog precies tegelijk op Reactie Plaatsen drukken. Ik vind het knap hoor!
Liefs, Annie

ps het overkomt mij ook regelmatig dat een reactie pas een half uur later geplaatst wordt, ik geloof dan ook niet dat er sprake is van plagiaat tot het tegendeel is bewezen.
Nerd???

gravatar

Zeer geachte mejuffrouw Annie, hartelijk dank voor uw bijval. U ziet het in het juiste perspectief, als ervaringsdeskundige.

Echter mijn reactie, waarin ik de moderator aanspoorde tot correctie, heeft nu plotseling betrekking gekregen op úw bijdrage. En dat willen we beiden niet, toch ? Het is allemaal mijn schuld. Ik had gewoon moeten verwijzen naar #6. Mijn welgemeende excuses daarvoor..

Wat betreft plagiaat en chronologische danwel tekstuele ongemakken zou ik de moderator een verbeteringsvoorstel willen doen.

1 Herinvoering van de edit functie.
2 Omnia editing; de mogelijkheid om ook de bijdragen van mede Speld-reageerders te editen.
3 Zo niet, dan tenminste deze edit mogelijkheid invoeren voor de bijdragen van MSNoïden.

gravatar

Nee, dit was in Harlingen, en daar wil je nog niet dood gevonden worden.
Zorgvuldig handelen houdt dus minstens in, dat ze het slachtoffer naar een andere plaats hadden moeten brengen. Wij geven hier in de HEMA euthanasieverklaringen af, maar die zijn alleen geldig buiten de gemeente. Geldigheid binnen Harlingen vereist een extra clausule en een verklaring van twee psychiaters.

Voor de rest klopt uw argument wel: Harlingse frikandellen speciaal zijn er niet te vreten. Je kunt ze alleen kopen als je een geldige euthanasieverklaring hebt. Deze man had die niet bij zich, maar hij was al gezien met een rookworst van de HEMA, waar hij een kwartier eerder die verklaring door mij had laten opmaken. Onze rookworsten komen uit hetzelfde destructiebedrijf als voornoemde frikandellen, en gelden dus ook als bewijs dat iemand wil sterven. Deze meneer had per ongeluk ook die verklaring opgegeten, maar de registratie is dan nog steeds geldig.

gravatar

Ik vind overigens wel dat een rechter , in het geval dat de roof was gepleegd door middel van palliatieve sedatie, rekening moet houden met het feit dat het slachtoffer zich nog zou kunnen verweren tegen het afnemen van de portomonee. Dat is verhoogd risico voor de daders, dus is strafvermindering op zijn plaats. Maar goed je blijft je afvragen waarom twee huisartsen op roverspad gaan.

Reageer