OM eist vrijspraak miljoenen Nederlanders van Decembermoorden

'Geen onpersoonlijke amnestieregeling maar een eerlijk tijdrovend proces'

Miljoenen Nederlanders moeten worden vrijgesproken van betrokkenheid bij de Decembermoorden. Dat is de eis die het OM stelt in de nu al jaren slepende zaak.

“Wij zijn er voor al die hardwerkende Nederlanders. Gewone mensen die voor hun familie zorgen en de kost willen verdienen, die hebben geen tijd om te bewijzen dat ze niet betrokken waren bij de Decembermoorden. Daar moet je oog voor hebben als Openbaar Ministerie,” aldus Rinus Verhoef, officier van justitie.

Het OM wil hiermee een duidelijk signaal afgeven aan de Surinaamse collega’s. Na de invoering van de amnestiewet kunnen de verdachten in Suriname niet meer worden vervolgd. Verhoef: “In Suriname heeft men voor de gemakzuchtige oplossing gekozen. Wij kiezen liever voor de nauwkeurige weg: iedere Nederlander die er niet bij was, heeft recht op vrijspraak. Dat willen we niet bereiken via een onpersoonlijke amnestieregeling, maar via een eerlijk en tijdrovend proces.”

Nathalie Huitinga (44) uit Voorschoten zou bij vrijspraak eindelijk haar normale leven weer kunnen oppakken. “Het is slopend om dertig jaar gebukt te gaan onder zo’n verschrikkelijke gebeurtenis, waar je niets mee te maken hebt. Ik wil eindelijk loslaten wat ik nooit vast heb gehad.”

Ook in de zaak tegen Jasper van Uylenstede (32) uit Stadskanaal is vrijspraak niet ondenkbaar, wegens gebrek aan bewijs. “Waarom zou ik in godsnaam tegenstanders van Desi Bouterse door het hoofd willen schieten? Ik was toen twee. Het wordt tijd dat ze zich daar bij Justitie gaan realiseren dat niet iedere Nederlander een moordenaar is.”

Strafpleiters zijn kritisch over de stap van het OM. Raadsman Nico Tiggelaar: “Bij dit soort zaken ligt het besluit negen van de tien keer van tevoren al vast. Het is een showproces waarmee het OM goede sier wil maken door op een makkelijke manier te laten zien dat Nederland nog wél een rechtsstaat is. Straks zijn wij het land met de meeste mensen die vrijgesproken zijn van moord. Daarmee geef je aan het buitenland een signaal af: kijk ons eens best meevallen.”

Vrijspraak is echter niet voor iedereen weggelegd. Volgens het OM moeten Nederlanders die in die periode op vakantie waren in Suriname eerst een vakantiefoto laten zien waarop zij geen Decembermoord plegen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik vind het ergens toch wel te ver gaan dat iedereen aangeklaagd kan worden voor betrokkenheid, simpelweg omdat je het op TV gezien hebt en dan nog niet eens live!

Reageer
gravatar

Mijns inziens leidt een dergelijk schijnproces ten onrechte de aandacht af van de werkelijke seriemoordenaar, wereldwijd.

Leeftijd is nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak onder de wereldbevolking en zelfs volledig gezonde mensen vallen ten prooi aan deze dodelijke aandoening.

Het zou tijd worden dat men de verantwoordelijken voor deze misdaad tegen de menselijkheid eens voor de rechter brengt, voor wij allen te oud zijn om dat te doen!

Leeftijd is een dusdanig zwaar misdrijf dat dit nooit zou mogen verjaren!

Reageer
gravatar

Als het OM deze zaak verliest zijn wij dan toch collectief aansprakelijk?
Ik mag hopen van niet want het OM heeft natuurlijk een naam hoog te houden inzake het verliezen van belangrijke zaken.

Reageer
gravatar

Quote…”Na de invoering van de amnestiewet kunnen de verdachten in Suriname niet meer worden vervolgd.”

Dat is een ernstige misvatting.

De verdachten kunnen WEL worden vervolgd, maar zullen hun eventuele straf niet hoeven uit te zitten…

Voorts ben ik onaangenaam getroffen door de neokoloniale toon van Rutten en co. om Suriname, toch een soevereine staat, “collectief te willen straffen”…

M.a.v.; ‘Foei stoute, stoute negertjes. Jullie moeten (?) Bouta in het gevang gooien’…

Suriname, Alis volat propriis!

Dr. Herman De Doktor van Leeuwin

Reageer
gravatar

Dat de verdachten wel kunnen worden vervolgd maar niet kunnen worden verooordeeld, toont aan hoezeer de hele kwestie rammelt. Bij amnestie wordt de persoon voor onschuldig gehouden, zo er al een strafbaar feit zou zijn geweest, dan wordt dit uitgepoetst. Als met de amnestie is vastgesteld dat er geen strafbaar feit is, is het niet toegestaan om een onschuldige te vervolgen. Amnestie omvat per definitie ook de vervolging, tenzij het een Surinaamse amnestie is… dan gelden er opeens andere regels???

Daarin zit nu juist het verschil met gratie. Bij gratie is er wel een strafbaar feit, is er sprake van vervolging en veroordeling, maar de verdere bestraffing wordt geheel of gedeeltelijk kwijtgescholden.

gravatar

Maar hoe zit het dan met mijn ouders? die hebben in de jaren 80 tegenover mij en mijn broer beweerd dat Sint Nicolaas niet meer komt! En dat we nu zelf de pakjes op een rare tijdrovende manier in moeten gaan zitten pakken.

Ik weet het nog goed toen mijn vader de baard van de goedheilig man liet zien! Als een indiaan met een scalp in zijn hand, vreselijk. Lachend stond hij daar naast zwarte plastieken zakken waar stukjes kleding van die arme goede man uitpuilde. Vermoedelijk in stukken gehakt.

Reageer
gravatar

Ik hoop dat ik dan eindelijk van de quote ook gij Brutus afkom. eeuwenlang worden wij Brutussen al geteisterd door deze aantijgingen.

Reageer
gravatar

Dat betekent dus dat je straks in december Bouterse & Co rustig kan vermoorden zonder dat er een haan naar kraait, maar het moet dan wel lukken want het kan dus niet vervolgd worden.

Reageer
gravatar

De decembermoorden in Suriname, 15 mensen in koele bloede vermoord. Bonifatius vermoord bij Dokkum met 52 metgezellen, leest u daarover: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bonifatius_(heilige) Maar in de tussentijd hebben de Spanjaarden nog ernstig huisgenhouden in de Nederlanden met grote aantallen doden. In de zuidelijke Nederlanden wonen nog veel gemengde afstammelingen van de Spanjaarden en de Nederlanders. Wat doen we daarmee? Wanneer worden die voortslepende processen eindelijk afgerond? En waar blijven de herstelbetalingen uit Mardrid? Om de de inval van de Romeinen, hun gruweldaden en de herstelbetalingen uit Rome maar niet te noemen. in Apelfoort zijn we druk bezig een groot gebouw neer te zetten ‘voor de wereldwijde afronding van historische processsen’. Dat zal heel wat (juridisch) verkeer en inkomsten voor de middenstand genereren. Eindelijk onze herstelbetalingen!

Reageer
gravatar

Jaarlijks begin december komen de herstelbetalingen uit Madrid.
En de NSB-ers van des tijds krijgen de roe. Volkomen conform internationaal recht en goed gekeurd door de VN veiligheidsraad.
Nu de romeinen nog, en niet te vergeten de FRANSEN! Met hun “bureau” en “plafond” onze taal vervuilen, terwijl “werktafel” en “onderkantvandevloerbovendezekamer” zeker net zo mooi zijn! Daar wil ik wat voor terug zien!

gravatar

Ja ho nou: heb ik ook eens de kans om een kansloze rechtszaak te winnen om daarna een mooi bedrag kunnen te eisen wegens aantasting van goede naam en eer, emotionele schade en onbehoorlijk bestuur, gaat het niet door?

En de verwarde jeugd maar klagen dat die babyboemers zo goed voor zichzelf zorgen; dit is toch wel un peu tristesse, zoals gezegd in onze famille.

Reageer
gravatar

Voor mij geldt dus dat alles wat er gebeurd is voor mijn tijd of na mijn tijd was. Tijdens mijn tijd is er niets gebeurd (*). Ik verdien dus altijd vrijspraak!

(*) Met dank aan de Koot en Bie verhoren!

Reageer
gravatar

Dat is nou jammer, ik bega op bijna al mijn vakantiefoto’s wel een Decembermoord. Waarom zou ik anders naar dat land gaan?

Reageer
gravatar

Ik dacht dat je er ook nog wel een had van 30 november. Die telt dan toch niet als December?