Daklozen teleurgesteld in iPad-editie daklozenkrant

'Gebrek aan progressieve informatieonthulling is een gemiste kans.’

De nieuwe iPad-applicatie van de daklozenkrant Den Haag heeft in haar eerste week veel kritiek ontvangen. Daklozen hekelen de matige gebruikersvriendelijkheid en het tekortschietende verdienmodel.

Straatkrantverkoper Koos Gerritsma uit de Schilderswijk vindt de introductie van de app ‘op zich een goed idee’. Maar hij is ontevreden over de usability van de app. Gerritsma: ‘Ik vind het erg jammer dat er weer gekozen is voor die obligate print-metafoor. De app is echt een één-op-één kopie van de gedrukte versie. Dat er niets gedaan is met progressieve informatieonthulling is een gemiste kans.’

Uitgever Straatnieuws bestrijdt deze mening: “We hebben opzettelijk de look and feel van de authentieke straatkrant vastgehouden. Wij kennen onze lezers en die houden niet van verandering.”

Marlous de Vries, dakloze in Transvaal, is niet te spreken over de compatibiliteit van de app. “Ik was blij dat er ook een Android-versie is. Maar als ik die bekijk op mijn HTC dan ziet het er totaal anders uit dan op mijn Galaxy. Op mijn Kindle doet hij het helemaal niet en op mijn Nexus lopen de letters van het scherm.”

Veel verkopers ontberen daarnaast vertrouwen in het verdienmodel van de app. De Vries: “Het was hoog tijd dat ze in deze markt zouden springen, veel van mijn vrienden waren al overgestapt op de superieure applicatie van Utrechtse daklozenkrant. Op deze manier gaan ze tij echter niet keren. Apple pakt 30 procent per download, dat betekent dat ze ongeveer 20 jaar verder zijn voordat ze hun investering eruit hebben. Ze spelen met de toekomst van de daklozenkrant.”

Op Twitter blijft het intussen klachten regenen. Daklozejelle72: “Als het zo moet ben ik liever apploos #straatnieuws.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ze kunnen het beter interactief maken. Dus elke dakloze krijgt een camera op zijn kop. De beelden komen dan in de krant. Dan zien mensen hoe zij leven.

En kunnen een dakloze adopteren. Die kunnen ze dan dag en nacht volgen. Live-soap, echter dan TV.

Dit systeem lijkt duur maar biedt meerdere voordelen. Als de camera omhoog gericht wordt, kan gezien worden of er toch geen dak is. Mocht dat wel het geval zijn, dan is er weer een dakloze minder!

En er kunnen leuke applicaties toegevoegd worden, bvb spelletjes zoals “zoekdakje leggen”.

Reageer
gravatar

Het grote voordeel van daklozen is, dat ze nooit zilvervisjes en/of kakkerlakken en/of muizen etc etc hoeven te vernietigen.

Ze hoeven ook niet hun huis te verwarmen, omdat daklozen geen huis hebben. Tenzij het een huis is zonder dak, maar dan nog heeft het geen zin om zo’n huis te verwarmen. Dus ze verbruiken haast geen energie: dat is goed voor het klimaat.

Misschien is dat wel de reden om de daklozenkrant als app te verspreiden: de communicatie verbeteren tussen de mensen, indien het economisch beleid succes heeft om een groot deel van de bevolking het huis uit te jagen.

Ik zie in ontvolkende gebieden zoals Limburg vele leegstaande huizen en vele daklozen met Ipad’s hun schulden aan de belastingdienst doorgeven. Over het algemeen zijn die mensen erg tevreden omdat ze tegenwoordig nooit zilvervisjes en/of kakkerlakken en/of muizen etc etc hoeven te vernietigen.

Reageer
gravatar

Laxeerman: Uw redenering klopt alleen, indien er vermeld was:

“Tehuis met daklozen.”

Er stond:

:”Tehuis voor daklozen.”

Zodra ze over de drempel stappen zijn het geen daklozen meer.

Mediteer daar maar eens op!

gravatar

Die gasten op de foto hebben allemaal een cabriolet en een iPad dus.

Nou en?

Gewoon aandachttrekkerij. Met de iPad in je cabio over de boulevard cruisen. Stelletje patsers!

Waarschijnlijk hun bonussen bij elkaar gegraaid in topfuncties binnen de voedselbank.

Reageer
gravatar

Geachte kleine j met verwaande dubbel-t,

Wij als familie voelen ons door jou diep gekrenkt, want wij streven enkel naar een gelukkig samenzijn van onze familie in de jaarlijkse familieweek tussen oud en nieuw in het familiehotel Glemmtalerhof in Saalbach/Hinterglemm (Oostenrijk). Ondanks onze malheur door de brand bespot jij ons!

Wij zijn weliswaar één familie, maar wij zijn individuen en als zodanig vrij om individueel in welk medium dan ook te publiceren, schrijven, opponeren, ouwehoeren of te reageren!

Maar wij begrijpen uit jouw jaloerse reactie dat zulks in jouw Rotterdamse familie niet mogelijk is.
Daarmee hierbij ons medeleven met jou.
Dat neemt niet weg, dat wij jouw excuus eisen op straffe van belachelijk maken van al uw reacties op de Speld in de komende jaren!

gravatar

Het belachelijk maken mijner reacties? Ik wens u veel succes toe, dat moet buitengewoon onderhoudend zijn.

Hoe een simpele succeswens toch verkeerd opgevat kan worden. En nu ten tweede male deze wens, zonder van plan zijnde kogelwerende kleding zelfs maar aan te schaffen. Plus ook nog het niet in bezit zijnde van een hond om deze op onverlaten af te laten gaan: dat moet u toch overtuigen mijner goede bedoelingen.

Dat uw lichtgeraaktheid door mij onderschat is, dat besef ik nu wel: het is deze ontvlambaarheid kennelijk welke het hotel in de as heeft gelegd. Waarschijnlijk heeft het dienstertje u ‘Güten Appetit” gewenst? Wat u wellicht heeft verstaan als ‘appeltiet’ terwijl het vrouwelijk deel van de familie een wezenlijk andere vorm van mammalia kent? Om daarna hevig gesticulerend het fondue comfoortje om te stoten?
Tsk tsk, het ongeluk zit in een klein hoekje.

Derhalve ten derde male succes gewenst in uw streven tot wat dan ook gedurende het hele jaar 2012 – ook dat gedeelte na het verlopen van de Maya-kalender.

gravatar

Op het gevaar af dat ik de gehele familielje Paulussen over mij heen krijg vraag ik mij af of er enig verband is tussen de Maya-kalender en het Paulussencollectief alhier. Zij zouden kunnen hebben gedacht dat het zo niet langer kan en dat de tijden maar eens moesten eindigen.
Het is maar een gedachte.

gravatar

Jaja, kleine j met verwaande dubbel-t,

Waar hebben wij dergelijke ontwijkende woorden meer gehoord?

Van de onderpremier Maxie Verkade, die nergens chocola van kan maken misschien?
Of van de eerste-premier Duitsemark Rotte, die niet opgewassen is?
Of van de Grote Leider, die naar de uitvaart van zijn collega is?

Nee, ze zijn geen excuus! Je moet toch echt met iets beters komen. Tot zo lang gaan wij met onze eerwraak door!

gravatar

Beste Henk met die gewone voor- en die aanstellige achternaam,

Je zou wel willen het bevallige smaldeel van onze familie over je heen te krijgen. Mooi niet!

Mayakalender, niks Mayakalender. Elkeen in onze uitgebreide families heeft zijn/haar eigen agenda.
De jongeren hebben hun Ryam-schoolagenda met bekende wereldburgers,
de middelbare familieleden hun personal digital assistant en
de oudjes hun Succesagenda met belerende spreuken in ringband.

gravatar

Guttegut, het gaat diep, kennelijk heeft men enkele jaargangen Enkhuizer Almanak klaarliggen.
Op voorhand: als er al sprake zou moeten zijn van excuses, waarvoor dan wel? Dat is mij in het geheel niet duidelijk.
Men eist iets, maar dan volgt een Kafkaiesk zwijgen: men herinnert zich niet meer waarom men wat wilde eisen.

Op zich interessant; men ziet dit wel meer bij familievetes, dat de aanleiding in de mist der tijd is opgelost.

Waarlijk, heer Spaland: uw gedachte raakt zeker aan de grenzen der waarschijnlijkheid.

gravatar

Inderdaad heer Jeettje, de Enkhuizer Almanak waarin deze eenvoudige lieden iets lezen over de aanwezigheid van de muskusrat rond de waterwerken bij Fort Vuren. Uiterst leerzaam, maar men schiet er niets mee op.

En ja, wat is dan eigenlijk de eis? Men vordert naar ik begrijp het recht om te ouwehoeren of te reageren en vervolgens “onderbouwt” men dit met een betoog over Maxi Verkade die nergens chocola van kan maken. Een dergelijke vordering kan niet slagen. Het is een obscuur libel.

Men ziet dat wel meer bij een vete in de famielje. Soms heeft men werkelijk niets meer over een neef of nicht op te merken. Die bedenktijd vult men dan op door een toevallige voorbijganger te molesteren. Gewoonlijk duurt dit tot het moment dat er weer eens een erfenis te verdelen valt. Dan keert men weer terug in de schoot van de famielje.

gravatar

Beste familie Paulussen: Hoezo bevallig smaldeel? Volgens mij heeft oma een kont waar je een fiets in kan parkeren. Nicht Paulien heeft haar slip te heet gewassen en die knelt nu om haar enkels.
Verder hadden jullie de agenda van De Speld moeten hebben.

gravatar

Dakloze korporaal Gerritje,

Je bent toch niet de dakloze die gisteren mijn ipad heeft gestolen in de kazerne?
Pas op hoor, mijn achterneef mr Paulus krijgt alle onwaarheid boven tafel.

gravatar

De familie Paulussen wenst u hierbij een gemeend:

Prettig nieuwjaar en gezond weer op met spekjes en zo.

Wij hopen met u dat het weer goedkomt met neef Paulus, zijn vrouw en hun kinderen.

Reageer
gravatar

Lieve kinderen en kleinkinderen, neven en nichten (ook van het mannelijk geslacht) en de rest van de warme kant van de familie Paulussen,

Ik ben verrast door jullie snelle reacties na mijn twitteroproep.

Maar wie heeft de euvele moed gehad om op 19 uur en 42 minuten mij te passeren bij de nieuwsgroet in de Speld. Ik kan verdomme nu mijn stukje van veertien kantjes wel weggooien.

gravatar

Beste familie Paulussen,

De zinsnede “Prettig Nieuwjaar, met spekjes en zo” is aan mij voorbehouden. Nu ben ik, dominee Eppe Gremdaat beslist niet haatdragend of zo, maar wilt U mij voortaan vooraf op de hoogte stellen als U mijn gedachtenspinsels wilt gaan gebruiken? Desalniettemin wens ik U een zalig nieuw etensjaar met veel spekjes en zo…

gravatar

Zo maar wat restjes van de kerstmaaltijd:

Van die restjes ga ik niet uit mijn dak, zodat ik gelukkig dakhebber blijf.

Sinterklaas heb ik enkele weken geleden nog dakgang ontzegt. Maar als ik hem desondanks van de daken had moeten schreeuwen, dan zou hij de politie op zijn dak hebben gekregen, als hij niet dakloos was geweest.
(p.s. Hij stond begin december aan de deur van een Duitse grootgrutter als sinterklaas uit Roemenië de daklozenkrant uit te venten.)

Een dakloze krant wordt makkelijk nat. Het gevolg is smerige inktvlekken.

Waar blijft de e-uitgave voor mijn “e-reader” met elektronische inkt die niet vlekt?

Reageer
gravatar

Geef mij de gewone daklozenkrant maar. Niemand schijnt te weten hoe lastig het is om je kont met een iPhone of Galaxy af te vegen. De iPad heb ik nog niet geprobeerd, maar lijkt me ook geen feest.

Reageer
gravatar

Lieve thuisloze buurvrouw dokter Paulien,

De gedachte dat daklozen hun billetjes afvegen aan hun dakloze krantje is te gek voor woorden. Ze doen dat vanouds met hun rechterhandje, zegt mijn vervelende broertje.

Veel dakjes voor jouw thuisje in het nieuwe jaar toegewenst door jouw lieve buurmeisje met de vlechtjes

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

O ja,
Mama laat mij jou vragen het dak (rode sneldekpannen) van papa (lieve donkerblonde man met de bakkebaarden) met rust te laten. Ze wil geen dakloze met kinderen worden… of was het thuisloze?

gravatar

Oerstomme zusje Plientje,

Je haalt weer alles door elkaar, zoals alle vrouwen. Die geile dokter Paulien heeft al een dak, maar er zit geen thuis onder! Kijk maar naar buiten!

Nou ja, ik hoop dat het beter met jou wordt als je volgend jaar naar de basisschool gaat.

Paulusje met de droevige blik

O ja,
Pappie wil helemaal mama haar dak niet meenemen, als hij gaat scheiden. Hij neemt liever de thuis mee.

gravatar

Als zetter ben ik het van harte met u eens en ik wil daaraan toevoegen dat een iPad zeker geen oplossing biedt in koude winters met snerpend gure rukwinden.
Of denkt men nu echt dat Minne Hoekstra, Jeen van den Berg en Reinier Paping een kans hadden gehad zonder stapeltje drukwerk tussen de borstrok?
Zo’n iPad houdt niks tegen en zit hinderlijk schurend in de weg, verzeker ik u.

gravatar

Lieve echtgenote Paulien, al geef jij mij duizend maal op mijn dak met rode sneldekpannen, ik zal Paulusje jr en Paulientje jr nooit jouw thuis afnemen tot en met nieuwjaar. Ze worden in ieder geval geen daklozen, want het dak en de kinderen mag jij houden bij de boedelscheiding van tafel en bed.
Dat zijn dokter Paulien overeengekomen. Zie daartoe haar annonce onder nummer zes.

gravatar

Kan er niet gewoon een soep of een bouillon app ontwikkeld worden voor de daklozen? Dat je daarop kunt zien waar je die dag je eigen gratis kop soep dan wel bouillon kunt halen in de stad? Uiteraard gesponsord door een grote soepfabrikant, maar ook de kleine huissoepman kan meedoen om iedere dakloze zo dagelijks zijn gezonde kop soep te bezorgen. Met een plaatje van een dampende kop verse soep als aamoediging.

Reageer
gravatar

Mooie aanvulling op afschaffen soepbus tbv daklozen in Den Haag.

Die debiele hoogbouw en recepties en wachtgelden voor mensen zoals Frits Huffnagel zooo duur, moet je strikt zijn en zeggen: “genoeg is genoeg, dan maar geen soepbus”.

Dan maar een Ipad want dan heb je ook wat …

Reageer
gravatar

Aangaande het ontbrekende vetrouwen in het verdienmodel van de applicatie. Iedereen moet het met wat minder doen op dit moment, van bankiers tot gehandicapten.

Dat deze mensen daarover klagen geeft wel aan dat ze niet thuis zijn in de financiële problematiek van vandaag de dag.

Reageer
gravatar

Beste Bram wees nu eens eerlijk, al dat sociale gebral van je.

Je vind het prettig om niet geconfronteerd te worden met die stinkende, raar uitziende zwervers. Vooral als je twee overvolle winkelwagentjes lastig de uitgang van appi uit duwt. Die bedelaars staan altijd in de weg. En die winkelwagentjes zij toch al zo moeilijk bestuurbaar met die kleine wieltjes omdat ze dan zo zwaar zijn.

Kijk eens naar je eigen gestalte, huichelaar, bolvormig na de kerst.

Je bent alleen blij met een app om de ingang van appi schoon te krijgen van dit onaanzienlijk tuig.

Reageer
gravatar

De kritiek op deze vervanging van de daklozekrant is volkomen ten onrechte.

Het is een geweldig idee !!

Nu hoeven de daklozen niet in weer en wind, gestigmatiseerd en nederig onderdanig bij de supermarkt en bij tochterige uitgangen van de metro en stations, als ware zij de paria’s van India, hun hand op te houden en legaal te bedelen volgens de principes van het kapitalisme.

Slechts één aanplakbiljet bij die publieke plaatsen met de oproep de app te downloaden is voldoend. En de daklozen kunnen van de opbrengst is de eventueel nog bestaande opvanghuizen “mens erger je niet” gaan spelen. Misschien wel op de gemeenschappelijke PC in second life “mens erger je niet” te spelen. Waardoor de ergernissen in dit leven verdwijnen in de grote illusie van virtualiteit.

Reageer
gravatar

Annonce voor de i-daklozenkrant

Thuisloze huisarts met een goed onderhouden dak zoekt dakloze collega met een geschikte thuis voor het opzetten van een duo-praktijk.
Kinderen groot bezwaar. (Laat je ex er maar onder haar thuisloze dak voor zorgen.)

p.s. voor de dakloze i-advertentieassistente (niet plaatsen)
Stuur de i-rekening maar naar die lul in mijn voormalige thuis.

Reageer
gravatar

Ook op facebook laait de discussie over deze nieuwe app op. Zo postte Hendrik van Onderdenbrugge om 11:29 op de wall van Frederik Boskamp: “Waardeloos vind ik het, deze app. Gebruiksgemak zou voorop moeten staan in deze barre tijden. Het is onmogelijk de app aan mijn Farmville te koppelen. Een schande!”

Vooralsnog is een reactie van Frederik Boskamp uitgebleven.

Reageer
gravatar

Inderdaad Al, ik zou dat inderdaad wel eens uitgezocht willen hebben. Al die megabytes worden niet gratis door de draadjes geduwd. Daar staan hele centrales voor te stampen. Nog los van de materialen waar de machines van gemaakt zijn.
Hetzelfde sprookje dat kerncentrales geen CO2-emissies veroorzaken.

Overigens geldt het 6 %-tarief niet vanwege het papier, maar vanwege een grondrecht: vrije meningsuiting. Dus dat moet voor electronische boeken ook gelden.

gravatar

Ik kan die app niet vinden op Android Market. Waarom heeft die dakloze trouwens zoveel telefoons? Kan die van dat geld niet beter wat eten kopen ofzo? Sorry dat ik het moet zeggen: maar is die daar wel eerlijk aan geraakt.

Reageer
gravatar

Waarde Hendrik, de term ‘dakloze’ veronderstelt van alles maar heeft slechts feitelijk betrekking op de woonsituatie van de desbetreffende medeburger en zegt derhalve niets over de arbeidsbetrekking, het inkomen of het vermogen van de dakloze in kwestie. Uw opmerking is, hoewel misschien begrijpelijk, daarmee nodeloos kwetsend, stigmatiserend en vooringenomen.

gravatar

Voorheen riep ik altijd keihard de bestelling door naar mijn dealer met als gevolg dat zowel hij als ik werden opgepakt.
Tegenwoordig kan ik hem bellen voor mijn poedertjes dat is wat minder luidruchtig. Voordeel van een ipad is dat ze zo’n machtig mooi glad oppervlak hebben dat nog krasbestendig is ook. De lijntjes blijven er goed op liggen.

Kijk ik had ook liever geen ipod & ipad gehad hoor maar ik heb hem gekregen als kerstpakket van mijn sociale dienst.