Nederlander wint Oscar voor Beste Figurant

Jury: "Onopvallende doch onmiskenbare aanwezigheid"

Nederland heeft tijdens de jaarlijkse Oscaruitreiking een onverwacht succes geboekt. De 37-jarige bibliothecaris Berend Doesterbeek uit Zevenaar mocht de Oscar voor de Beste Figurant in ontvangst nemen. Doesterbeek ontving de prijs vanwege zijn rol als saloonbezoeker in de Coen Brothers-western ‘True Grit.’

Doesterbeek is geen onbekende in het figurantenwereldje. In 1991 debuteerde hij in Goede Tijden Slechte Tijden in de aflevering waarin Jeanne, de tante van Simon en Linda, een romance begint met Daniël. Hij was hierin de tweede cafébezoeker van links en dronk gedurende de drie seconden die hij in beeld was een baco aan de bar. In rest van de jaren ‘90 was Doesterbeek in diverse Nederlandse producties te zien, waaronder Karakter en De Zeemeerman, en in 2001 volgde de succesvolle overstap naar Hollywood. Hij maakte zijn opwachting in diverse kaskrakers, waaronder Batman Begins en No Country for Old Men. Steeds verscheen hij in zijn favoriete rol: die van horecabezoeker.

In totaal waren 560 figuranten genomineerd voor de prestigieuze prijs. Berend Doesterbeek viel volgens de jury op vanwege ‘zijn neutrale gezichtsuitdrukking en zijn onopvallende doch onmiskenbare aanwezigheid, waardoor hij voor de onwetende kijker als het ware op ieder moment een echte rol in de film kan opeisen.’ De jury roemde verder Doesterbeeks verfijnde techniek en de zichtbare groei in zijn twee decennia omvattende figurantencarrière.

De Oscar voor Beste Figurant bestaat sinds 2002 en leidt regelmatig tot controverse. De winnaar van 2006, Hugh Grant voor zijn figurantenrol in American Dreamz, weigerde de prijs op te komen halen. Naar eigen zeggen speelde hij de hoofdrol. Ook vorig jaar ontstond er een kleine rel toen Herbert Macintosh werd genomineerd nadat hij per ongeluk de set van het tweede deel van Sex and the City op was gelopen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Berend Doesterbeek viel volgens de jury op vanwege zijn neutrale gezichtsuitdrukking en zijn onopvallende doch onmiskenbare aanwezigheid… Tenzij u er op dit moment een aan het aanvegen bent…Ze zijn er echter wel…..Maar nogmaals het is satire…..Als u een website niet goed begrijpt kunt u in de disclaimer doorgaans vinden op welk soort van leest de toonzetting geschoeid is.

Reageer
gravatar

#25, Haes; voor alle duidelijkheid eerst even over Quentin Tarantino, je snijdt hout: inderdaad heeft Quentin vaker boekenkasten in zijn films die zich suicidaal in kogelregens storten: in Pulpfiction sneuvelden nobel uitziende boekenkasten, in Natural Born Killers idem dito en in Reservoir Dogs sneuvelde de boekenkast Mr. Blue met veel gevoel voor dramatiek. Dan nog iets over mijn verwantschap met Maarten van Rossum; ongetwijfeld is het jou opgevallen dat veel agressieve figuren uit onze dagen en uit de geschiedenis “Maarten” he(et)ten. Ik noem een Maarten Luther die 96 stellingen spijkerde op de deur van de slotkapel in Wittenburg, een Sint Maarten die spontaan zijn mantel in tweeën scheurde om een dakloze de mond te snoeren, een Maarten ‘t Hart die een voorkeur heeft voor laaggedecolleteerde damesjapons (voor hemzelf), een Maarten Sansgêne die jarenlang schandknaap was voor een vooraanstaand rechtsdragend politicus. Maarten van Rossem’s gelijknamige voorvader was kroegmaat van mijn voorvader, de vlootvoogd, twee rabauwen die aan elkaar waren gewaagd, maar beiden persé niet van de herenliefde. Door de toenmalige afwezigheid van kerkbevoogding en preservatieven hebben beiden, afzonderlijk en gezamenlijk, ontelbaar nageslacht veroorzaakt zodat uiteindelijk besloten werd door de Heeren Zeventien dat alle nazaten elk Maarten (indien mnl.) of Maartje (indien vrl.) genoemd moesten worden. Maartje van Weegen laat zich nog horen op Radio 4 in “De Klassieken”.
# 26, Eljee; ik ben dankbaar aan de oplossing van de door u gemelde “cold case” te mogen hebben meegewerkt. Een geval van serendipiteit, men zocht het één en vond het ander.

Reageer
gravatar

@ 22 Maarten Harperstz. T. : Dat moet dus de beroemde Berend “Botje” Duystergast zijn geweest, waar ze nooit meer iets van gehoord hebben. Geweldig dat er dankzij dit forum eindelijk opheldering is over deze historische vermissing.

Reageer
gravatar

@Maarten Tromp. Wis de films van Quentin Tarantino ook niet uit. Daarin wordt menig boekenkast deskundig gefileerd en omgezet tot papierpulp ter fabricage van nog meer intellectuele boeken.
P.S.: Ik zag laatst dat jij familie bent van Maarten van Rossem. Hij schijnt je achterachterachterkleinzoon te zijn, ofzo.

Reageer
gravatar

Beste Zot (want ik ken er méér), boekenkasten spelen bijrollen alleen in films met intellectuele pretenties; bij Paul Verhoeven pas vierkant in “Zwartboek” als contrast voor de blanke en ronde weelderigheid van Carice van Houten. Verder komt er in Sherlock Holmes-films wel eens een boekenkast voorbij in Bakerstreet en speelt een bibliotheek (serie boekenkasten) een omvangrijke bijrol in “The Librarian”en alle films met Nicolas Cage, in previews met Harrison Ford (Indiana Jones) en in interviews met George Bush I, II en III, om het universele intellectualisme van deze aarts-Amerikanen te benadrukken. Bij George Bush II zijn pogingen gedaan zijn boekenkast een zonnebril op te zetten om te verbergen dat de goud-op-snee banden ingebonden jaargangen Donald Duck waren. Uiteindelijk heeft men besloten tot fotoshoppen met opnamen uit de National Library, zodat het leek alsof George Bush ook kon lezen.

Ook in alle films van Steven Segal en Jean-Claude van Damme figureren als boekenkasten vermomde klerenkasten. Deze dragen zonnebrillen en zijn bovendien vuurgevaarlijk.

Reageer
gravatar

Ik vind de rol van de boekenkast overtuigender.
Die is in heel veel klassiekers aanwezig zonder storende zonnebril.
Wat een uiting van minachting is tegenover de kijkers, uit fatsoen hoort de zonnebril niet de ogen te bedekken, nee zelfs niet bij een nietszeggende figurant.

Reageer
gravatar

Niemand weet dat de basis voor Berend’s succes is gelegd door zijn overgrootvader die -als Berend Duystergast- in 1911 in Amerika met zijn figurantenrollen al een aardige dollar verdiende. O.a. in “Modern Times” naast Charles Chaplin, als collega-loonslaaf in beeld (met een bahco in de hand) op het ogenblik dat Chaplin wordt verzwolgen door de lopende band en tussen de raderen terechtkomt. Verder was overgrootvader ook te zien in The Goldrush, waar hij als medepoolreiziger van Chaplin’s één van diens gekookte schoenzolen consumeert, dit keer met een Baco in de hand en een lastige gratige spijker uitspuwt. Berends droomrol was die bij de ontvangst van JanPeter B. bij George Bush III geweest, die van Houten Klaas met een Baco in de hand die door Bush zijn “dear friend” werd genoemd; helaas stónd onze toenmalige MP er op deze glansbijrol zelf te vervullen. Met de bekende doch onvermijdelijke noodlottige afloop.
Wij van het Viguranten Volg Documentatiecentrum en onze collega’s van de Caracteristieke Deuken Associatie, zien Berend nog wel een keer eindigen in de grootste bijrol die Nederland kent, die van minister-president van een minderheidskabinet van uitsluitend PVV, met een Baco in de hand, leunend op gedoogsteun van VVD, D’66 en CDA. Wij blijven Doesterbeek voor u volgen; hij wordt een grote, let op onze woorden; eens zal hij sherry drinken in Sociëteit De Witte met de groten der Nederlandse politiek, Wiegel en Van Baalen.

Reageer
gravatar

Het verwondert me niets dat een Nederlander deze prijs wint. Bescheidenheid siert ons volk immers.

Het is dat de uitreiking altijd in stilte -en in besloten kring- plaatsvindt, maar de Internationale Nobelprijs voor Beste Figurant op het Wereldtoneel gaat al jaaaren naar Nederlanders.
Balkenende heeft de prijs al meer dan eens in ontvangst genomen, volgens welingelichte kringen bij Clingendael. Zijn kandidatuur zou gesteund zijn door G. Bush met de woorden: “Should I know that guy?”

Reageer
gravatar

@13 aai Pet: ik zie het nu ook; er waren dus 3 genomineerden: Nederlander, Oscar en Beste Figurant.
En Oscar finishte vóór Beste Figurant, jaja.
Weten we nog steeds niet wat Nederlander deed; 1 of 3.

Waar we die Doesterbeek in dit verhaal moeten plaatsen: geen idee.
Zal wel een figurant zijn.

Reageer
gravatar

Beste ejpd,

Dat is Mary Fuller als Betty Gibbs uit de klassieke film (1912) the Librarian, waarin de opa van Berend Doesterbeek uit Zevenaar de figurantenhoofdrol van het boek speelde. Achteraf bleek het boek beter te zijn.

Reageer
gravatar

Ik was even misleid door de titel, ik las namelijk (wel met lasbril op uiteraard):

Oscar wint figurant voor Beste Nederlander, maar dat klopt natuurlijk niet. Ik ken geen Oscar, Oscar kent Mij niet, maar Oscar kent mij wel. Ik ken overigens ook geen Mij, althans Mij met lasbril niet. Zonder lasbril was ik niet misleid, echter dan had ik ook niet kunnen lassen.

Reageer
gravatar

Mijn persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar Ben Elker, data-analist te Bilthoven, die inmiddels 855 figurantenrollen op zijn naam heeft staan (die hij allemaal keurig in een spreadsheet heeft verwerkt), zonder dat hij ooit door iemand is opgemerkt.
Zelfs bij het soep-uitdelen op opnamedagen, of tijdens de uitbetaling, viste Ben al regelmatig achter het net.
Mensen, als u in de bioscoop naar The Kings Speech kijkt, en u ziet op de achterste rij op de tribune van het Wembley Stadion een onopvallende man met één hand voor zijn gezicht zitten: weet dan, dat dat onze eigen Ben Elker, data-analist te Bilthoven is.

Reageer
gravatar

In de Internet Movie Database (http://www.imdb.com/) is de bibliothecaris te vinden onder de naam Bierend Deusterbiek.

Ik vertel het maar even, voor het geval u de geboorteplaats en -datum, de lengte, de levensgezel, de filmografie en de vele andere figurantenprijzen van deze Neerlandse Trots in Hollywood wilt weten.

Reageer
gravatar

Dat zal een ware prestige slag gaan worden bij al die Casting Bureaus die willen natuurlijk allemaal dat hun figuranten een oscar gaan winnen.

Zelf zit ik bij Arjan Boot Casting. Maar heb door al mijn werkzaamheden in Madurodam, niet zoveel tijd meer. Best wel jammer want nu zullen de prijzen ook opgeschroefd gaan worden.

Reageer