Illegaal strooizout in omloop

Overheid waarschuwt burger

Met het opraken van het strooizout in Nederland lijkt het illegale circuit een nieuwe melkkoe te hebben gevonden. Bendes opererend vanuit Oost-Europa smokkelen duizenden kilo’s aan illegaal en gevaarlijk zout het land binnen. Tot dusverre verrichte de politie honderden arrestaties. Deze lijken een druppel op een gloeiende plaat en de overheid doet een appèl op het verantwoordelijkheidsgevoel van de burger.

De eerste meldingen van illegaal strooizout kwamen afgelopen week binnen vanuit Paterswolde en Hardinxveld-Giessendam. Wegen konden ternauwernood worden afgezet, voordat zich ongelukken voordeden. Het zout bevat drie tot vijf maal de toegestane hoeveelheid natriumchloride en maakt daardoor wegen zo stroef dat het indrukken van de rem voldoende kan zijn om de auto over de kop te doen vliegen.

Het zout vindt zijn oorsprong in verborgen laboratoria in Servië en Roemenië en wordt voornamelijk in veewagens Nederland binnengesmokkeld. Daarnaast wordt het, verpakt in grote capsules en ingeslikt, via luchthavens het land ingevoerd. Afgelopen donderdag werd een Amerikaanse backpacker op Schiphol gearresteerd met in zijn tas twee bussen van het zout. Hij is in voorlopige hechtenis genomen.

Hoewel het illegale zout op snelwegen en in de grote stad nog niet is waargenomen is de landelijke politie in opperste staat van paraatheid. De overheid maant de burger aan alert te blijven. Zout kopen op straat wordt ten strengste afgeraden en wegen met een ‘iets té gezond lichtbruin kleurtje’ dienen te worden vermeden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Setubal=set-ub-haal=zout-op-haal en dat is al weer een stukje wereld geschied-en-is dat men uit oerspronkelijke plaatsnamen aflezen kan. Tijdens de Romeinse tijd was de naam van de stad Caeto-briga=zouten-burg of te wel opzouten weg wezen! Een Zoute zeer stoute vloedgolf maakte in 413 precies 1400 jaar geleden; een einde aan de nederzetting. Gelijknamige rivier met zout instroom heet souda=zoute allemaal dialekt-diets. Men verkrijgt er nog steeds zout door de enorme zoutpanne die er liggen. Zout=zu-halt=salt=toe-houd om de smaak te bevorderen. Net als zoet=zu-hoed om de smaak. Beiden tot de oudste handels bedrijvigheden der mensheid….thans verdiend men daar het zout in de pap niet eens meer.
Doch salaris werd nimmer in zout uit betaald.
Salaris=zahl-er-us=betaal-er-ons. S/T zoals U ziet…alles dialekt-diets, en staat eindelijk juist in de boeken.

Reageer
gravatar

Op een dag stond er hier ene ZELF de putten dicht te maken op de autostrade dus meteen kwam de politie daar hun gedacht van zeggen. Stond die ouwe daar met zijn schup de gaten op te vullen. Met koud asfalt. Dat was natuurlijk erg illegaal : maar ook sexy.

Reageer
gravatar

Prima! Als er maar genoeg is voor mijn eitje op de zondag.

Reageer
gravatar

Dus ook RWS blijkt zich aan de pekelzonde van corruptie schuldig te maken. In verhouding tot de echte corruptie is dit niet het zout in de pap. Normaal zou ik zeggen, leg niet teveel zout op dit soort slakken, maar in dit geval is er toch een voldoende aanleiding voor een hartig woordje met de directie, al zal dit niet bedreigend zijn voor de omvang van hun van hun strooibonus.

Reageer
gravatar

Ik raad op de straten, de pleinen en de stoepen rond kerncentrales, -afvalopslagen en -bommenbergingen, alsmede ziekenhuizen aan jodidezouten als NaI (natriumjodide) en KI (kaliumjodide) te gebruiken.
Deze zouten zijn in hoeveelheden van 50 gram verkrijgbaar bij uw vaste internetdrogist.

U kunt natuurlijk daar ook JoZo (natriumchloride met beetje jodium) gebruiken, maar het is minder doeltreffend. Buiten de winter algemeen verkrijgbaar.

Bij winters zoutgebrek in de keuken kunt u JoZo zelf bereiden van wegenzout.

Recept voor JoZo van wegenzout

Schraap wat wegenzout van het asfalt.
Los het zout op in kokend water.
Giet het zilte water door een huishoudvergiet.
Laat het daarna op de lage pit verdampen.
Haal met een schrapper het zout van de bodem.
Voeg hieraan een druppel Betadine toe.

Smakelijk eten.

Reageer
gravatar

Read my lips: binnenkort zal blijken dat de schade aan de snelwegen is veroorzaakt doordat natronloog en zoutzuur in incorrecte verhoudingen zijn gemengd om dat “natzout” of pekel te maken!

Reageer
gravatar

@marktplaats: u heeft gelijk, enerzijds. En vroeger hadden we ook nog Boekelo; al tijden niks meer van gehoord.

Maar anderzijds is de regering alleen maar bekwaam in het laten verdampen van geld, dus of dat met het zout ooit nog goed komt?

Reageer
gravatar

@20. De overstap van zand op zout heeft meerdere voordelen. Zo voorkomt het ‘s winters dat het water in de rioolwaterzuiveringsinstallaties bevriest, terwijl het zout ‘s zomers door verdamping van het water weer terug te winnen valt. In verband met de bezuinigingen heeft het kabinet besloten bij elke rioolwaterzuiveringsinstallatie een verdampingsbassin aan te leggen om het kostbare zout terug te winnen. Hiermee hoopt het kabinet volgende winter ook het jaarlijks terugkerende tekort aan strooizout te verkleinen.

Reageer
gravatar

@18: wat een mooie samenzweringstheorie; hulde!
Overigens heb ik begrepen dat op zout is overgestapt omdat zand de riolering geen goed doet.

Dus ben ik nu bezig om met mijn oude scheikundedoos synthetisch zout te maken. De kleurtjes zien er alvast aardig uit en als de dooi toch doorzet kan in het misschien wel in vuurpijlen verwerken.
Hoor ik daar een Nobelprijsnominatie?

Reageer
gravatar

Wij hebben nog een partij tweedehands schraapselzout in de aanbieding zolang de voorraad strekt.
Vers van de banden van slipsloopauto’s: alleen dat van RWS is verser, maar dat van ons is goed ingereden!

Sla nu uw slag!

Reageer
gravatar

Dat er zich nu illegale praktijken afspelen, is puur te ‘danken’ aan het laissez faire-houding van Ministerie van V&W (niet te verwarren met de u welbekende automobielfabrikant)!

Tevens is er ook sprake van corruptie binnen de RWS, daar lieden zichzelf niet meer konden verrijken middels onderhandse gunningen.

BTW, RWS staat voor RijksWaterStaat, maar dat wist u al?

Eigenlijk is dit begonnen na de onthullingen van de bouwfraude. De meeste corrupte lieden binnen de RWS zijn blijven zitten, maar hoefden niet af te kicken van hun verslaving aan prostitutie-bezoek?!

Tussen 1960 en 1970 ging Rijkswaterstaat bij het bestrijden van gladheid over van zand op zout.
Zo werd er met de inkoop van pekel veel geld verdient door de corrupte ambtenaren! Maar er kwam een kink in de kabel…

Tegenwoordig wordt veelal gebruikgemaakt van natzout. De strooimachine is in dat geval voorzien van vloeistoftanks (meestal aan de zijkant), waarin vooraf gemengd pekel is opgeslagen.

Het voordeel hiervan is dat het mengsel homogener is dan droog zout, waardoor het veel nauwkeuriger verstrooid kan worden. Bovendien ontstaat hierbij veel minder stof achter de strooier. Het is daardoor voor de strooier mogelijk om sneller te rijden, tot wel 70 km/h (tegen maximaal 40 km/h bij droog zout strooien). Natzout hecht ook beter aan het wegoppervlak door kristallisatie en omdat natzout minder snel verwaait is het ook geschikt om preventief te strooien.

En dat preventief strooien, dat nekt die corrupte lieden binnen de RWS! Vandaar het zelf gecreëerde tekort aan strooizout van het type ‘natzout’, zodat men weer geld voor eigen rekening kan verdienen met pekel!

Bron? Wikileak natuurlijk!

Reageer
gravatar

Die zoutmijnen schijnen ook vol te liggen met radioactief afval. Ik heb gehoord dat op bepaalde snelwegen ‘s nachts een zwak schijnsel waarneembaar is.

Reageer
gravatar

Dit is met recht zout in de wonde strooien. Hebben wij het hier al zo moelijk, komen die illegale zoutdumpingen er nog overheen. Pijnlijk ook voor onze eigen zoutmijnen die door mogelijke bodemdaling gesloten dienen te blijven en straks natuurlijk ook vol blijken te liggen met illegaal zout. Wie ziet er door de bomen nog het woud???

Reageer
gravatar

Vroeger kwamen ze in deze tijd met mirre en wierook uit het oosten. En zelfs met goud, of heeft de schrijver dat verkeerd verstaan. “Een goeden middag toegewenscht. Heeft u deze dagen nog zout, wierook of mirre van ons nodig?”

Reageer
gravatar

Ik heb net vernomen dat er nu legaal zout uit Turkije wordt verscheept. De illegale handel wordt hier vakkundig om zeep geholpen, men zal er geen (al dan niet zoutloos) brood meer aan kunnen verdienen.

Reageer
gravatar

Het fraaie witte strooizout, dat ik gisteren op de parkeerplaats van de Ikea van een vriendelijke russische heer kocht, is gesmolten als sneeuw voor de zon.

Reageer
gravatar

Ik vond al dat die twee die gisteren aan de deur kwamen en over het zout der aarde spraken, er wel erg slordig uitzagen voor jehovah’s getuigen. Die zijn meestal netjes gekleed, maar deze droegen afgetrapte schoenen en een jas met gaten erin.
Nou doe ik zelden aan bekeringen, dus ik heb ze niet binnengelaten, maar bij een van de buren zag ik ze pas een uur later weer naar buiten komen.

Vraagje: is het illegale zout ook schadelijk voor gewone mensen met een tuinpad, of alleen voor auto’s op snelwegen? Wordt het tuinpad zo stroef dat je struikelt?

Reageer
gravatar

Laten ze zich liever druk maken over wie al dat illegale sneeuw hier gedumpt heeft. Lekker makkelijk, zij zijn er van af, en wij zitten er mee!

Reageer
gravatar

Er wordt tegenwoordig volop gehandeld bij de ingang van bejaardenhuizen. Hier treft men Oost Europeanen aan die hun illegale strooizout aan argeloze bejaarden slijten.
Zodra er politie in de buurt is grijpen ze weer snel hun daklozenkrantjes, zo zijn ze vrijwel niet te pakken.
Het wordt hoog tijd dat Geert dit illegale strooizout gaat verbieden.
Dadelijk wordt ons land nog overspoeld door overtollig strooigoed uit Spanje en niemand zit te wachten op een herhaling van 5 december.

Reageer
gravatar

Volgens mij zijn die bejaarden gewoon dealers die op deze manierde kortingen op het pensioen aanvullen. Het zal ze een “zorg” zijn of anderen hier de dupe van worden en de Roemenen hier voor worden aangezien. Die daklozen verdienen het zout in de pap niets eens dus die kunnen de daders ook niet zijn dat is te simpel geredeneerd.

gravatar

@3: niet op alle slakken zout leggen

Reageer