Kikki Singh / X

Kikki Singh / X

Gebeden Iraanse bevolking hebben geholpen

De bevolking van Iran was zondagmiddag door ayatollah Khamenei opgeroepen massaal te bidden voor president Ebrahim Raisi. Hardliner Raisi, liefkozend ook wel de ‘beul van Teheran’ genoemd, zat in een helikopter die in slecht weer op weg terug vanuit Azerbeidzjan vermist was geraakt. Na een lange avond en nacht in spanning kwam vandaag het verlossende bericht: de gebeden hebben geholpen.

Alle programma’s op de staatstelevisie werden gisteren onderbroken door een uitzending van biddende mensen. “Toen ik dat zag op Instagram – we kijken natuurlijk geen staatstelevisie – ben ik dat meteen gaan doen, samen met al mijn vrienden. We zijn de hele nacht doorgegaan, je doet wat je kan”, zegt de 26-jarige Sara Azadi uit Teheran. “Gelukkig heeft het geholpen.” Op straat wordt inmiddels vuurwerk afgestoken, mensen juichen, er worden grappige plaatjes gemaakt en kinderen krijgen helikoptertjes.

Toch is niet iedereen in jubelstemming. “We hadden het liefst gewild dat ze berecht werden en een lange straf uit zouden zitten”, zegt de 21-jarige Armin Vasafi uit Saghez, de woonplaats van de in september 2022 door de moraalpolitie doodgeslagen Mahsa Amini. Raisi was de president die de daaropvolgende protesten met harde hand neersloeg en mensen liet executeren. “Maar goed, we doen het ermee.”

Ayatollah Khamenei heeft na de bevestiging van de dood van Raisi het volk verzekerd dat er geen reden tot zorg is: de regering heeft God inmiddels geëxecuteerd is voor het uitvoeren van zijn wil. En bergen en weersomstandigheden zijn voortaan verboden in het land.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *