Shutterstock / noamgalai / photosince

Shutterstock / noamgalai / photosince

Nog weinig animo voor vriendschappelijke oefenoorlog Iran en Israël

‘Het leeft nog niet echt’

De vriendschappelijke oefenoorlog tussen Iran en Israël kan vooralsnog rekenen op weinig animo. De strijd tussen de twee grootmachten lijkt nog niet echt te leven op het grote toneel. Experts vermoeden dan ook dat er meer serieuze aandacht zal zijn, wanneer het straks “voor het echie” is.

“Vast leuk bedoeld, maar ik sla ’m toch even over hoor”, zegt liefhebber Hans. “Bel me maar als het om de harde knaken gaat.” Het is een sentiment van desinteresse dat bij veel toeschouwers speelt. “Langzaam vliegende drones en plaagstootjes uitdelen op elkaars doelen, ambassade hier, militair vliegveld daar: maak mij maar wakker als er boots on the ground zijn. Maar ik zeg altijd wel: hou het sportief, laat die kernwapens lekker in de silo’s, waar ze thuishoren.”

Toch zijn er ook oorlogsanalisten die minder sceptisch zijn. “Je denkt er niet meteen aan”, duidt analist Mouri Yulder. “Maar vriendschappelijke confrontaties kunnen ook escaleren tot een behoorlijk verhitte strijd. Zie maar wat er op de Balkan gebeurde in de jaren negentig.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *