Landgenoten: Iran

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Oppervlakte 40 keer Nederland
 • Aantal inwoners 5 keer Nederland
 • Hoofdstad Teheran
 • Taal Perzisch
 • Perzisch Tapijt
 • Geloof Sjiisme
 • Aartsvijanden VS, Israël, Saoedi-Arabië
 • Import uit het westen Sancties
 • Export naar het oosten Olie en gas
 • Vlag Groen, wit, rood, met een multifunctioneel symbool in het midden
 • Andere volken met pan-Iraanse vlaggen Tadzjieken, Koerden, Welshmen

De president van Perzië is niet meer. Ebrahim Raisi en zijn minister van Buitenlandse Zaken stortten neer met hun helikopter. De precieze oorzaak is onbekend, maar verouderd materiaal en slechte weersomstandigheden hebben niet geholpen. Het land heeft vijf dagen van nationale rouw afgekondigd.

Dat de Iraniërs niet met de nieuwste Lockheed Martin-helikopter vliegen heeft een oorzaak: het land doet al sinds 1979 mee aan een internationaal potje economische sancties overleven. In dat jaar organiseerde de toenmalige leider, sjah Reza Pahlavi, zo’n duur feest ter ere van het 2500-jarig bestaan van het Perzische Rijk dat zijn hardliner-tegenstanders het land omverwierpen in de Islamitische Revolutie.

Iran kreeg een grootayatollah en een Revolutionaire Garde. Deze ‘elitesoldaten’ zijn onder meer verantwoordelijk voor het ruimteprogramma en de zedenpolitie, die vrouwen lastigvallen omdat ze niet willen dat anderen die vrouwen lastigvallen. Raisi was vooral van dat laatste een voorstander. In 2022 werd de 22-jarige Mahsa Jina Amini vermoord omdat ze haar verplichte hijab net niet helemaal goed droeg en in de daaropvolgende protesten werden nog eens duizenden betogers opgepakt, gemarteld, verkracht en geëxecuteerd.

Deze groep zal vandaag wellicht iets minder rouwig zijn.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *