Landgenoten: Bolivia

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Landgenoten Bolivia
 • Ligging niet aan zee in Zuid-Amerika
 • Hoofdstad La Paz
 • Ook hoofdstad Sucre
 • Officiële vlag in de pan-Afrikaanse kleuren
 • Ook officiële vlag wiphala, een inheems embleem met kleurrijke blokken
 • Inheemse volken Quechua, Aymara
 • Hoogste bevaarbare meer Titicaca
 • Vernoemd naar Simón Bolívar
 • Valuta Boliviaanse boliviano
 • Exporteert lithium, quinoa en panfluiten
 • Bekend van toeristenfoto’s op de zoutvlakte van Uyuni

Bolivia heeft woensdag het wereldrecord couppogingen aangescherpt. Het land staat nu op 39 sinds de Tweede Wereldoorlog, ruim voor Soedan en Argentinië. Het mondiale Zuiden zit duidelijk aan de moeilijke kant van het schema. De enige noemenswaardige westerse couppoging kwam uit de VS: de Capitoolbestorming wordt door wetenschappers zo geclassificeerd.

Bolivia wordt afwisselend geregeerd door twee kampen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, laat staan een volledige ambtstermijn. Na de verkiezingswinst van huidig president Luis Arce werd zijn voorganger Jeanine Áñez meteen gearresteerd en tot 10 jaar cel veroordeeld. Beschuldiging: een coup!

Een paar tegenvallende economische groeicijfers en de pantservoertuigen rammen dus het presidentieel paleis. Toch levert niet elke putsch van wantrouwen een nieuwe bordesfoto op, zo ondervond de woensdag gearresteerde generaal Zúñiga.

Zijn poging staat echter niet op zichzelf. Legerleidingen zien recent weer heil in de ouderwetse staatsgreep, terwijl het al een tijdje hipper én effectiever is om eerst democratisch de macht te grijpen en pas daarna de media, rechtspraak en oppositie uit te schakelen. Als Zúñiga ooit nog vrijkomt, kan hij zich beter gewoon verkiesbaar stellen.

Bolivia en 195 andere landen zijn ook te vinden in dit nieuwe boek. Bestel ’m hier!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *