Landgenoten: Namibië

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Landgenoten Namibië
 • Ligging In Zuidelijk Afrika ten noorden van Zuid-Afrika
 • Oppervlakte Bijna twintig keer zo veel als Nederland
 • Inwoners Ruim zeven keer zo weinig als Nederland
 • Hoofdstad Windhoek
 • Meest voorkomende achternaam Johannes
 • Bekendste spookstad Kolmanskop
 • Klimaat Droog
 • Kust Scheepswrakken en skeletten
 • Zand Veel
 • Gemiste kans Namibië, Botswana, Zambia en Zimbabwe hebben op 150 meter na een vierlandenpunt
 • Vlag Bijna alle kleuren van de regenboog

In Namibië kan de regenboogvlag uit. Wetten die seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht verbieden zijn in strijd met de grondwet. Het hooggerechtshof in Windhoek bepaalde dat deze ‘onnatuurlijke seksuele overtredingen’ voortaan niet meer strafbaar zijn. Of ze voortaan worden gezien als ‘toe te juichen uitingen van wederzijdse liefde’ valt nog te bezien.

Namibië kent een lange historie van homofobie, die juridisch gezien verankerd is in oude koloniale wetten die gretig werden gehandhaafd door latere politici. Zo liet de eerste Namibische president, Sam Nujoma, graag optekenen dat alle homoseksuelen moeten worden gedeporteerd.

In dat licht is het huidige nieuws een teken van hoop, een lovenswaardige viering van de mensenrechten. En Namibië staat niet alleen. Eerder al maakten buurlanden Angola en Botswana eenzelfde beweging, en Zuid-Afrika is de regio al jaren een paar stappen voor. Maar het tegenovergestelde is ook zichtbaar in andere delen van het continent. Ghana, Kenia en vooral Oeganda zijn blikvangers van repressie tegen de lhbti-gemeenschap.

Gaat de regenboogvlag definitief uit in Windhoek, dan zal het kleurenpalet de bevolking niet choqueren. In Namibië zijn de woestijnduinen feloranje, de oceaan azuurblauw en de geïrrigeerde golfbanen knalgroen. Hele steden zijn opgetrokken uit Duitse koloniale vakwerkhuisjes in de bontste kleuren en de bevolking is enorm divers. Het was dus hoog tijd dus voor een progressieve wind uit deze hoek van de wereld.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *