Shutterstock / noamgalai

Shutterstock / noamgalai

Netanyahu weet nog niet hoe hij internationale sympathie komende week gaat verspelen

De grootschalige aanval van Iran op Israël afgelopen weekend heeft de regio op scherp gezet. Terwijl het Westen zich aan het distantiëren was van Israël vanwege de oorlog in Gaza, kan president Bibi Netanyahu op nieuwe sympathie rekenen van de internationale gemeenschap. Netanyahu zegt nu dat hij nog niet weet hoe snel hij die sympathie gaat verspelen.

De Iraanse aanval was een vergeldingsactie op een eerdere Israelische aanval op het Iraanse consulaat in Damascus. Israël kon een antwoord verwachten, maar de omvang van de aanval heeft een schokgolf in de regio teweeggebracht. Netanyahu: “De vraag is wat ons betreft niet of, maar hoe we de internationale sympathie komende week gaan verspelen. We zouden natuurlijk voor een nog grotere schokgolf in de regio kunnen gaan, maar we zouden ons ook volledig op Rafah kunnen richten. We zullen onszelf nauwlettend in de gaten houden.”

De premier erkent dat het een lastige balanceeract zal worden. “In dit conflict ligt alles zeer gevoelig. Je kan natuurlijk ook de plank volledig misslaan. We zullen alles tot in de puntjes moeten voorbereiden en zeer nauwkeurig uitvoeren. Er hoeft straks bijvoorbeeld maar één hulpkonvooi tussendoor te glippen en je krijgt meteen weer een hele lading internationale sympathie over je heen. En dan kunnen we weer helemaal opnieuw beginnen.”

Netanyahu vervolgt: “Mogelijke doelwitten, het aantal burgerslachtoffers, de consequenties voor het Midden-Oosten, dat zijn allemaal lastige afwegingen die we aan het maken zijn. Duidelijk is wel dat we de prille sympathie van Biden na de actie weer kwijt zijn. Maar goed, de VS kan ons toch niet in de steek laten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *