Youtube / Omroep Powned

Youtube / Omroep Powned

Sjoerd et al. (2024) opgepakt op de UvA-campus

Uit de resultaten blijkt dat Sjoerd et al. (2024) vannacht zijn opgepakt tijdens een protest op de UvA-campus, zie Appendix 2 voor een overzicht. De aanwezigen hadden tenten opgezet en wilden in de nacht bivakkeren om universiteiten op te roepen een einde te maken aan hun medeplichtigheid aan Israëls misdaden. Met als hypothese ‘een wezenlijk verschil’ te maken. Dit fenomeen wordt ook wel ‘protesteren’ genoemd.

Dit is maatschappelijk relevant omdat protesteren een aanwijzing is van onvrede en tevens behoort tot ons grondrecht. Uit eerdere demonstraties is dan ook gebleken dat demonstreren in verscheidene gevallen een zwak tot sterk effect kan hebben (p.10). Het is onduidelijk of het huidige protest een significant verschil heeft gemaakt. 34.2% denkt dat dit hypothetisch afhangt van verschillende variabelen (De Speld, 2024).

In totaal zijn 140 deelnemers aangehouden. Samenvattend kan hieruit geconcludeerd worden dat veel demonstranten zijn opgepakt. Eén van de opgepakte studenten zei hierover: “χ2 (1, N = 492) = 15.89, p = < .001, V = .18.”  Dit onderzoek maakt gebruik van een inhoudsanalyse van Nederlandse kranten zoals de Volkskrant en het Parool.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *