Studio Speld / Anna-Britt Ruijgers / Wikimedia Commons / Shutterstock

Studio Speld / Anna-Britt Ruijgers / Wikimedia Commons / Shutterstock

Eerste Kamer teruggegeven aan de natuur

De Eerste Kamer zal op 1 juli 2024 worden teruggegeven aan de natuur. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge vandaag aangekondigd in een debat over de verbouwing van het Binnenhof.

“We moeten ons allemaal hard maken voor een beter milieu. Als politiek Den Haag willen we het voortouw nemen door één zaaltje op te offeren. We hebben nog even de kantine overwogen, maar uiteindelijk waren we het er al snel over eens dat het de Eerste Kamer moest worden”, aldus De Jonge. “Het water van de Hofvijver stroomt op sommige plekken al bijna de Senaat binnen. Het is een kwestie van het doorbreken van een enkel muurtje, en we hebben het geregeld. Alles is toch al verrot.” Of de beslissing iets te maken heeft met een kostenbesparing van de verbouwing, die nu al wordt geraamd op 2 miljard, wil De Jonge niet verder toelichten.

Niet iedereen is blij met het plan van De Jonge. Zeker in de Eerste Kamer gaan stemmen op om de Eerste Kamer niet onder water te zetten. “Staatsrechtelijk ligt dit lastig. Als de Senaat geen wetsvoorstellen meer kan behandelen, wordt het lastig om nog nieuwe wetgeving in te voeren en dan loopt de democratie volgende week vast”, aldus hoogleraar bestuursrecht Bert Bokhoven. “Daarnaast moet je je afvragen of de gemiddelde knobbelzwaan wel zit te wachten op leefgebied dat ruikt naar nevenfuncties."


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *