Shutterstock / Jeroen Meuwsen Fotografie

Shutterstock / Jeroen Meuwsen Fotografie

Plasterk adviseert volledige gedoogcoalitie

Nu Pieter Omtzigt heeft aangegeven met zijn NSC liever gedoogpartner te worden in een kabinet, kan Ronald Plasterk de balans opmaken. De informateur adviseert in zijn eindverslag een volledige gedoogcoalitie met maar liefst vier gedoogpartners. Het zogenaamde “laisser-faire-kabinet” is volgens hem dé oplossing om uit de impasse te komen.

“Deze vorm heeft meerdere voordelen”, schrijft Plasterk. “Allereerst behouden de partijen de volledige vrijheid om elkaar af te kunnen vallen zonder het verwijt te krijgen de coalitie te ondermijnen. Deze vorm is bovendien ideaal voor partijen die gebrekkig communiceren, elkaar voortdurend verwijten maken en met de vingers naar anderen wijzen. Met de aanstelling van gespecialiseerde gedoogministers kunnen we dit verwijtbeleid uitvoeren.”

“We zitten helaas in een situatie waarin we drie partijen hebben zonder regeer-ervaring en twee nieuwe partijen. Dan ligt een meerderheidskabinet buiten bereik, maar een minderheidskabinet eigenlijk ook. VVD en NSC willen liever gedoogpartner zijn, en de PVV kan op deze manier revanche nemen als gedoogpartner. Van BBB kun je niet meer verwachten.”

Plasterk noemt deze vorm “transparant” voor de kiezers. “Als je geen regeerakkoord hebt, kun je ook geen beloftes doen die je niet kan waarmaken. In een gedoogcoalitie kan een partij een fout ook heel makkelijk afschuiven zonder dat de kiezer het afstraft. Fluïde politiek, noem ik dat.”

Politiek verslaggever Marleen de Rooy ziet een volledige gedoogcoalitie wel slagen en denkt ook dat de tijd rijp is voor deze vorm in ons land: “Hiermee spreken de coalitiepartners ook expliciet naar elkaar uit: wij zijn het in zeer beperkte zin met jullie eens, maar tolereren jullie aanwezigheid. Dat is precies het sentiment dat recht doet aan het tolerante Nederland.”

Wegens gebrek aan succes verlengd! Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *