NOS

NOS

‘Rechtse partijen moeten werken aan een geloofwaardig verhaal om vertrouwen kiezer terug te winnen’

De uitslag van de Europese verkiezingen is als een bom ingeslagen bij de rechtse partijen. De vier partijen die een zogeheten centrumrechts kabinet vormen kregen er in het stemhokje flink van langs van de kiezer. Politiek duiders zien de paniek toenemen en hebben een duidelijk advies voor partijen als de PVV, VVD en BBB: “Kom met een geloofwaardig verhaal om het vertrouwen van de kiezer terug te winnen.”

“De uitslag spreekt voor zich. De kiezer heeft weinig vertrouwen meer in de rechtse partijen”, constateert Xander van der Wulp. “Ze moeten zich nu echt achter de oren gaan krabben en gaan bedenken welke koers ze willen gaan varen om de kiezer weer aan boord te krijgen. De populisten zijn de binding met het volk kwijt. Daar worden ze nu keihard op afgerekend. De technocraten van het midden laten keer op keer zien dat ze veel beter aanvoelen wat er leeft.”

Volgens Wouter de Winther heeft links een verhaal dat veel meer aansluit bij de belevingswereld van de burgers: “Een toekomstbestendig klimaatbeleid, bestaanszekerheid, de noodzaak van arbeidsmigratie; het is natuurlijk laaghangend fruit, maar wel iets dat echt leeft in het land. Je kunt wel zeggen dat het erg makkelijk is om met vuistdikke rapporten te zwaaien, maar de kiezer is daar wel gevoelig voor.”

De ruk naar links zal het rechtse establishment flink wakker geschud hebben. Maar of ze het tij op korte termijn nog kunnen keren, is de grote vraag. Vertrouwen is iets dat je alleen met geduld en aandacht kunt terugwinnen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *