Nieuwsuur

Nieuwsuur

Formerende partijen oneens over hoe de formatie moet klappen

PVV, VVD, BBB en NSC zeggen ‘vorderingen’ te zien in de gesprekken. De partijen zijn het echter op één fundamenteel punt met elkaar oneens: hoe moet deze formatie klappen? Het verschil in inzichten hierover is nog enorm, merkt ook formateur Ronald Plasterk.

Plasterk: “Het gaat niet alleen over het waar en het wanneer, maar ook over de wijze waarop. Ik denk dat we daar als volwassen partijen best uit kunnen komen.” De formateur belooft de Kamer begin maart een tussentijdse update te kunnen geven over het klappen van de formatie.

Waar loopt men dan precies op vast, is de grote vraag. De onderhandelende partijen willen daar inhoudelijk geen mededelingen over doen zolang gesprekken over het klappen van de formatie nog gaande zijn, maar met name het NSC zou grote twijfels hebben. De partij zou moeite hebben met het voorstel van de PVV om op X een grapje te maken over het gewicht van Frans Timmermans en vervolgens de grote instroom van gelukszoekers de schuld te geven van het klappen van de formatie.

Caroline van der Plas vindt daarentegen dat het niet moet gaan over de toon waarmee de formatie klapt, maar over de inhoud. “Daar hoor ik mensen niet over!” Dilan Yesilgoz wil het klappen van de formatie alleen gedogen. ‘Wij vinden wel dat het rekken van de formatie een hele dure optie is. Het stoort ons dat andere partijen dat niet hebben laten doorrekenen.

Ondanks alle verschillen van inzicht is Plasterk hoopvol dat de partijen eruit gaan komen. “Als we er niet uitkomen, zit er niets anders op dan een coalitie te vormen. Er is niemand hier die daarop zit te wachten.”

Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

WAT is die tafel en waarom gaat het daar op internet niet over? (Ik heb geen tv, misschien hebben ze het daar al twee maanden over niks anders, maar dat heb ik dus gemist) In 2021 leek de tafel alleen op een kut als je heel erg van de zijkant keek, maar deze… Is dit echt of geshopt? Hadden ze gerekend op Paul Cliteur als formateur?

Reageer