Shutterstock / Daan Kloeg

Shutterstock / Daan Kloeg

Gelukkig: natste en heetste jaar ooit is achter de rug

Zo: dat zit erop. 2023 was het natste en heetste jaar ooit gemeten en nu het achter de rug is, kunnen we met een fris gemoed verder. 2024 kan alleen maar koeler worden.

Dat beweert ook klimaat-geïnteresseerde Werner Brunting. ‘Jongens jongens, wat was het warm en nat dit jaar’, zegt Werner. ‘Ik ben heel blij dat we dat hebben gehad. Ik kijk met name uit naar de ongetwijfeld koelere zomer die we tegemoet zien. Het weer zal wel lekker worden en minder nat, gezien de mate van hitte en natheid van 2023.’

Ook elders in de wereld verwacht men veel goeds van 2024. In Canada bijvoorbeeld. ‘Was kutjaar, wordt beter hoor’, zegt een Canadese brandweerman. ‘Statistisch onwaarschijnlijk dat het slechter wordt.’Klimaatwetenschapper Leon Niemons ziet de toekomst tegemoet. ‘El Niño en het feit dat de scheepvaart geen sulfiet meer uitstoot, waardoor minder zonlicht terug de ruimte in wordt gereflecteerd en het heter zou kunnen worden, is waarschijnlijk geen probleem. De bosbranden in Griekenland, Frankrijk, Spanje en Hawaii, mislukte olijfoogsten, mislukkende aardappeloogsten, Poolijs wat niet meer terugkomt, zee-ijs weg, dode vissen aangespoeld, de overstromingen in Noord-Frankrijk en Scandinavië, storm Poly: allemaal voorbij’, zegt Niemons.

‘Vanaf 1 januari 2024 kunnen we met een schone lei beginnen’, zegt Brunting. ‘Het belooft een rustig jaar te worden. Gewoon mild, beetje strand, beetje regen. Zon alleen als het goed uitkomt, regen alleen als het goed is voor de plantjes. Dus komt goed, 2024, ik kijk ernaar uit. Het hete, natte 2023 is voorbij, op een lauw en vochtig 2024!’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *