Shutterstock / Antonio Guillem

Shutterstock / Antonio Guillem

Leonie snapt niet waarom niet meer mensen het over thermohaliene circulatie hebben

De 31-jarige Leonie snapt niet waarom niet meer mensen in haar omgeving het over thermohaliene circulatie hebben. “Het is zo’n belangrijk onderwerp: onderzoek suggereert dat de meerjarige variabiliteit van de Atlantische Meridionale Overturning Circulatie (AMOC) wordt geïnitieerd door verstoringen in de optische dikte van aerosolen in de Noord-Atlantische Oceaan, wat invloed heeft op de netto kortgolvige straling aan het aardoppervlak en de temperatuur van het zeeoppervlak (en dus de dichtheid van het zeeoppervlak). Dit heeft op zijn beurt effect op de luchtdrukgradiënt en oppervlaktewinden en – via latente en voelbare warmtestromen – op de dichtheidsflux van het zeeoppervlak door zijn thermische component – maar daar hoor je nooit iemand over.”

Leonie vindt het jammer dat mensen niet begrijpen hoe belangrijk die thermoliene circulatie is voor de leefbaarheid van onder meer Europa. “De terminatie van de thermohaliene circulatie zou een perturbatie van aanzienlijke magnitude in het Europees klimaatregime teweegbrengen. Deze circulatie, fundamenteel voor de meridionale warmteflux, fungeert als een cruciale moderator van de Europese temperatuurstasis. Disruptie hiervan zou resulteren in een significante negatieve anomalie in de thermische gradiënten, met name in de Noord-Atlantische regio. Dit fenomeen zou analogieën vertonen met de klimatologische condities van de Maunder Minimum-periode. De agronomische consequenties zouden gekenmerkt worden door een substantiële reductie in de thermische groeiseizoen-lengte en een verstoring van de pluviometrische patronen, wat cumulatief zou leiden tot een gedecimeerde agroproductiviteit. Dit scenario illustreert de intrinsieke correlatie en kwetsbaarheid van het Europese klimatologische paradigma en zijn agrarische systemen ten aanzien van de stabiliteit van de thermohaliene circulatie.”

Mensen in Leonies omgeving vinden het fijn en goed dat zij zoveel passie heeft voor het onderwerp. “Dit schijnt heel belangrijk te zijn, dus het is goed dat Leonie het erover heeft. Wijzelf gaan nu op vliegvakantie naar Sardinië, de groetjes!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik haat dat dit sci-fi woordensalade is, maar dat ik dit gewoon begrijp.
Areosolen fucken de warmtestromingen en het incasseringsvermogen van het europese klimaat. Dat is best big, mee eens Leonie.

Reageer
gravatar

“Onderzoek suggereert dat de meerjarige variabiliteit van de Atlantische Meridionale Overturning Circulatie (AMOC) wordt geïnitieerd door verstoringen in de optische dikte van aerosolen in de Noord-Atlantische Oceaan, wat invloed heeft op de netto kortgolvige straling aan het aardoppervlak en de temperatuur van het zeeoppervlak (en dus de dichtheid van het zeeoppervlak). Dit heeft op zijn beurt effect op de luchtdrukgradiënt en oppervlaktewinden en – via latente en voelbare warmtestromen – op de dichtheidsflux van het zeeoppervlak door zijn thermische component – maar daar hoor je nooit iemand over.” Als zelfs dit simpele standpunt door de gemiddelde Nederlander niet begrepen wordt, kan geen enkel mens tegen de dreiging van Putin zijn.

Reageer