NOS Jeugdjournaal

NOS Jeugdjournaal

Uitkomst klimaattop: semantisch oprekken van begrip ‘duurzaamheid’ dé weg voorwaarts

De klimaattop in Dubai heeft een optimistische uitkomst gekregen. Veel klimaatdoelen kunnen behaald worden als ze het begrip ‘duurzaamheid’ verder oprekken. Sultan Al-Jabr verklaart: “Het was een heel lastige onderhandeling omdat er zoveel belangen spelen, heel bijzonder dat we er met wat semantische souplesse toch uit zijn gekomen.”

De EU nam eerder al het voortouw om het begrip op te rekken door gas en biomassa onder duurzame energiebronnen te laten vallen. Nu doet de voorzitter van de klimaattop, Sultan Al-Jabr, hier een schepje bovenop. Al-Jabr reageert: “Naast biomassa hebben we ook steenkool en olie toegevoegd aan de lijst van duurzame bronnen. Zelfs in de Arabische Liga is er veel steun voor dit plan.”

Er is ook kritiek op het plan. Zo laat EU-commisaris voor Klimaat Wopke Hoekstra van zich horen: “Bruinkool valt nog steeds niet onder het begrip, terwijl dat wel nodig zal zijn in de toekomst. Het komt tenslotte van plantenresten, dat kun je van zonnepanelen niet zeggen. Ook is de bruinkool-industrie hard bezig om zoveel mogelijk duurzaamheidscertificaten in te kopen via Scandinavische landen.”

Al-Jabr is niet onder de indruk van de kritiek: “Uiteindelijk moeten we naar een toekomst toe waar alle gebruikte energiebronnen onder ‘duurzaam’ vallen, zonder daadkrachtige maatregelen als spelen met terminologie kom je daar niet eens in de buurt.”

Al-Jabr sluit hoopvol af: “Ook als straks meer delen van de wereld uitdrogen dan wel onder water lopen, kunnen wij oprecht zeggen dat we er taalkundig alles aan hebben gedaan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Semantische samenloop van omstandigheden, proverbs: To create a little flower is the labor of ages. THE FLY Little Fly, Thy summer’s play My thoughtless hand Has brushed away. Proverbs betekent werkwoorden in tegenstelling tot duurzame samenstelling van de folders.

Reageer
gravatar

Het grootste probleem is dat we oude graden op basis van het kookpunt van water aanhouden. Als je gewoon met koolstofgraden rekent, zitten we nog lang niet aan die 1.5 graden opwarming.

Reageer