NOS

NOS

Plasterk adviseert ‘stabiel’ kabinet, tegen de duidelijke wil van de kiezer in

'Het volk heeft nadrukkelijk gekozen voor een teringzooi'

Een 'stabiel' kabinet onderzoeken, met PVV, VVD, NSC en BBB: dat is het advies van Ronald Plasterk. De verkenner gaat daarmee lijnrecht in tegen de wil van de kiezer, die nadrukkelijk gekozen heeft voor een teringzooi.

"Het land moet bestuurd worden", zei Plasterk maandag in een toelichting op het rapport dat hij aanbood aan tijdelijk Kamervoorzitter Roelien Kamminga. Het leidt tot gefronste wenkbrauwen bij kiezers en analisten.

"Hoe duidelijk moet een signaal zijn?" vraagt journalist Ton F. van Dijk zich af. "Mensen hebben massaal laten weten dat het ánders moet. Geen stabiele kabinetten met bestuurders die beleid maken. Het volk wil een puinhoop. Ik vind het onaanvaardbaar dat de verkenner die boodschap al binnen een paar weken compleet negeert. De onvrede zal hierdoor alleen maar toenemen."

PVV-kiezer Nelleke Tol begrijpt er inderdaad niets van. "Ik wilde ze allemaal wegstemmen en nu komt er gewoon weer een kabinet? Wat een zakkenvullers." De Volendamse had er graag een messcherpe column over gelezen in de Telegraaf, maar haar favoriete columnist heeft even pauze. "Dan maar weer Arjen van Veelen lezen", zegt ze, met de NRC onder haar arm.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *