NOS

NOS

Republikeinen en Democraten lijnrecht tegenover elkaar: tijd voor een tweestatenoplossing?

In aanloop naar de Amerikaanse presidentiële verkiezingen van 2024 staan de twee partijen, de Republikeinen en Democraten, lijnrecht tegenover elkaar. Beide hebben een kandidaat die ongekend impopulair is bij de tegenstander en dat ziet men terug in de polariserende samenleving. Is het daarom niet tijd voor een tweestatenoplossing?

Een systeem waarbij alle democratische staten worden samengevoegd tot één land en ook de staten waar de republikeinen het grootst zijn conglomereren. Ondanks onhandige landgrenzen ziet politiek analist Pierre van Noort de oproep voor een tweestatenoplossing als een positieve ontwikkeling: “Dit kan een eind maken aan de polarisatie in de Amerikaanse samenleving. Als je alle republikleinen nou naar rode staten laat trekken en vice versa, is er minder spanning tussen de twee kampen. Al hou je wel het risico op nederzettingen in vijandig gebied.”

Van Noort vindt dat er nog meer negatieve aspecten kunnen spelen: “De grenzen zijn niet altijd duidelijk, denk aan de onregelmatige congresdistricten in Maine en Nebraska. Dat kan voor een smalle Democratische strook zorgen middenin Republikeins land en andersom ook. Ja, en in andere delen van de wereld is dit een regelrechte ramp natuurlijk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *