Shutterstock / Rob Crandall

Shutterstock / Rob Crandall

Geweldig nieuws: misschien wil een minuscule meerderheid van de Amerikanen tóch geen fascisme

Grote opluchting in de VS: het lijkt erop dat een kleine meerderheid van de Amerikanen geen trek hebben in fascisme.

“Biden zei het al: de democratie zelf staat op het stembiljet”, legt Amerikakenner Bert Bokhoven uit. “Er lijken genoeg Amerikanen geweest te zijn die op het allerlaatste moment besloten hebben toch liever te leven in een systeem waarin met iedereen rekening wordt gehouden dan eentje gebaseerd op haat en leugens. Dat betekent dat de Verenigde Staten nog zeker twee jaar een min-of-meer democratische rechtsstaat blijven. Dat is het beste wat kon gebeuren.”

Toch plaatst Bokhoven nog een kanttekening. “Het kan natuurlijk dat door het Amerikaanse kiessysteem de mensen die het land willen omtoveren in een fascistoïde dwangstaat misschien toch de meeste zetels winnen. Maar goed, de meeste stemmen tellen niet altijd. Dat is nu eenmaal hoe het gaat in een democratie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *