Etiquette voor ouders: hoe word je een chille huisgenoot voor je studerende kinderen?

Shutterstock / Olena Yakobchuk

Etiquette voor ouders: hoe word je een chille huisgenoot voor je studerende kinderen?

Steeds minder Nederlandse studenten wonen de afgelopen jaren op kamers. Voor ouders die nu de huisgenoot van hun studerende kinderen zijn geworden, kan dit lastig zijn. Wat zijn de do’s en don’ts? We vroegen het etiquette-expert Armand Jacqueoui, die ons uitlegt hoe je een chille huisgenoot wordt voor je studerende kinderen.“

Allereerst: sharing is caring”, vertelt Armand. “Als je kookt, check dan even of je huisgenoten ook willen mee-eten. Zorg daarnaast dat je de zogenaamde ‘vibes’ op peil houdt door af en toe een huisavondje te organiseren. Het is goed voor de onderlinge band om soms met z’n allen op de bank neer te ploffen en bijvoorbeeld het NOS Journaal of 2 voor 12 te kijken.”

“Een ander gevoelig punt: relaties”, vervolgt Armand. “Het is voor je huisgenoot niet prettig als je zelf een relatie hebt en daar heel erg mee te koop loopt. Probeer het knuffelen en zoenen in de gezamenlijke woonkamer dus een béétje te beperken. Ik zeg altijd maar zo: het moet geen peepshow worden”, knipoogt hij.

Los van wat andere korte, praktische zaken (“geen huisfeestjes doordeweeks zonder daar duidelijke afspraken over te maken, en laat het sowieso even weten als je van plan bent allemaal vrienden uit te nodigen”) heeft Armand nog één belangrijke tip: “Wees gewoon lekker jezelf. Je moet je niet opeens heel anders gaan gedragen nu je een huisgenoot hebt”.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *