Sergey Bezgodov / Shutterstock

Sergey Bezgodov / Shutterstock

Wat is de Russische ziekte ‘plots onwel worden’ en kan het ook naar Nederland komen?

Opnieuw is in Rusland een persoon overleden aan de ziekte ‘plots onwel worden’. Het slachtoffer is de 46-jarige viceminister voor Wetenschap en Hoger Onderwijs Pjotr Koetsjerenko. Steeds meer Nederlanders beginnen zich nu zorgen te maken: kan de ziekte ook in ons land opduiken?

Hoewel er nog niet veel over ‘plots onwel worden’ bekend is, melden wetenschappers dat de ziekte vooral voorkomt bij personen die een hoge functie bekleden, zoals politici, generaals en oligarchen. “Vermoedelijk komt dat doordat mensen die deze functies bekleden veel praten”, vertelt onderzoeker André Witman. “Dit kan leiden tot uitdroging en een gevoel van algehele malaise.”

Volgens Witman kan het vrij lang duren voordat een persoon last krijgt van symptomen: “We zien dat deze vaak pas opduiken als de persoon gaat reizen, bijvoorbeeld met het vliegtuig. Waarschijnlijk heeft iemand dan pas de tijd om na te denken over hoe die zich echt voelt.”

Witman benadrukt dat de ziekte weinig kans heeft om zich te verspreiden: “Mensen die getroffen worden door ‘plots onwel worden’ overlijden vaak zo snel dat er geen kans is om andere personen te besmetten”, vertelt de onderzoeker.

Eerder waren mensen ook ongerust over de ziekte ‘plots uit het raam, van de boot of van de trap vallen’, maar deze aandoening bleek zich alleen zeer lokaal voor te doen en is nog niet opgedoken in andere delen van de wereld.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *