Shutterstock / rootstock

Shutterstock / rootstock

Daagde Oekraïne Rusland uit door kinderziekenhuis steeds verder uit te breiden?

‘Nieuwe vleugel was klap in het gezicht van Poetin’

Gisterochtend zijn bij een Russische aanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv meerdere doden gevallen. Een van de doelen die bestookt werd door de Russische raketten betrof een kinderziekenhuis. Het werpt de vraag op: daagde Oekraïne Rusland uit door dit kinderziekenhuis steeds verder uit te breiden?

Volgens ingewijden voelde de Russische president Poetin zich steeds verder in het nauw gedreven door de uitbreiding van dit Oekraïense kinderziekenhuis. ‘‘Deze nieuwe uitbreiding was een klap in het gezicht van Poetin’’, laat een verslaggever van Reuters die ter plaatse is weten. ‘‘Met name omdat de nieuwe vleugel van het gebouw direct richting Rusland werd gebouwd.’’

Binnen de Europese politiek wordt wisselend gereageerd op de aanval. Waar aan de ene kant veel Europese leiders hun afschuw uitspreken over de bloederige aanslag, oogst Poetin aan de andere kant ook bijval. ‘‘Rusland heeft het recht zich te verdedigen tegen deze Oekraïnse agressie. Ze blijven die kinderziekenhuizen maar uitbreiden, wat als het ziekenhuis zich straks helemaal uitbreidt tot Moskou?’’ aldus Thierry Baudet.

De Hongaarse president Orbán was afgelopen weekend op bezoek bij Poetin. Orbán heeft geprobeerd Poetin ervan te overtuigen dat het kinderziekenhuis moest uitbreiden om meer patiënten te kunnen opvangen, maar kreeg te horen dat er in de tijden van het Tsarische Rijk ook geen kinderziekenhuizen waren. Desondanks vindt Orbán het belangrijk dat de dialoog voortgezet wordt. Zo verklaart hij: ‘‘Als ik niet naar Moskou geweest was waren er misschien wel twee of drie kinderziekenhuizen met de grond gelijk gemaakt.’’

Vladimir Poetin heeft aangekondigd dat Rusland niet zal stoppen en zich ook de komende maanden zal blijven verdedigen tegen medische faciliteiten voor minderjarigen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *